Obyčajný a predsa výnimočný pôrod. Čo myslíte, koľko z toho by bolo dovolené v našich pôrodniciach?

Patricia Poprocká, 5. augusta 2024 o 06:21

Bol by to taký obyčajný príbeh obyčajného pôrodu, keby sme mohli takéto veci označiť za obyčajné aj v našich pôrodniciach. To, čo sa udialo pred časom v Havířove v Česku je u nás stále aj napriek snahe našich pôrodníc vychádzať rodičom v ústrety skôr raritou. Schválne, čo myslíte, čo všetko by z nasledujúceho príbehu dovolil zdravotnícky personál u nás?

Šťastní rodičia v prvých chvíľach s Baruškou.

Foto: facebook Porodnice Havířov

Žena na pôrodnici v Havířove čakala na svoj druhý pôrod. Ráno, keď sa chystala na kontrolu, začali kontrakcie. Šla si ešte kúpiť do bufetu obložený croissant, zjesť ho však už nestihla. Pôrod sa rozbehol a ona šla na pôrodnú sálu.

Všetko šlo veľmi rýchlo, jej partner dobehol do nemocnice rovno z práce ešte v montérkach. Vpustili by ho u nás na pôrodnú sálu? Nie, neumožnili mu to takto ani v Havířove, budúci dvojnásobný otec sa však priamo na oddelení mohol osprchovať a potom už nerušene podporovať svoju priateľku pri pôrode.

Hoci bolo dieťa otočené koncom panvovým, čo sa považuje za riziko a lekári vo väčšine takýchto prípadov indikujú cisársky rez, v tomto prípade to neplatilo. „Situácia bola ideálna pre prirodzený pôrod a tak sa hodinu po príchode na pôrodnú sálu narodila malá Baruška, zadočkom napred a bez akejkoľvek medikácie,“ informuje pôrodnica na sociálnej sieti.

To nebolo všetko, žene s bábätkom bol okamžite umožnený kontakt koža na kožu a dieťa dostal neskôr na hruď aj otec. Obaja rodičia boli prítomní aj pri prvom ošetrení svojej dcérky. No a aby mohla byť rodina kompletná, popoludní prišla svoju mladšiu sestričku pozrieť aj ich prvorodená dcéra Karolínka. Samozrejme, pohodlne priamo na izbu, žiadne sedenie na laviciach na chodbe, prípadne sledovanie súrodenca v postieľke spoza skla ako v dávnych časoch socializmu.

A bodka na záver – ako to dopadlo s croissantom? Pani si ho vychutnala už na oddelení s dcérkou v náručí.

Skrátka úplne obyčajný pôrod s úplne obyčajnými podmienkami, ktoré by mali byť samozrejmosťou v každej pôrodnici, a o ktorom by vôbec nemuselo byť potrebné písať.

Aké sú vaše skúsenosti? Napíšte nám do komentárov alebo na email redakcia@ahojmama.sk. Jeden z príspevkov odmeníme knihou.





ANKETA:

Cítili ste v pôrodnici ústretovosť personálu?

47,4%



42,1%



10,5%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >