Niekedy je mlčať lepšie. 10 viet, ktoré tehotné ženy určite nepotrebujú počuť

Patricia Poprocká, 13. júla 2019 o 06:00

Hoci ide o stav príjemného očakávania, z ktorého sa tešia všetci zainteresovaní, pre ženu býva tých deväť mesiacov veru ťažkou skúškou – telesnou aj duševnou. Pre vývoj bábätka je najlepšie, ak ich trávi v pokoji a radosti. Ak jej v tom chcete pomôcť, buďte opatrní v tom, čo jej kedy poviete.

Tehotná žena reaguje pod vplyvom hormónov často citlivejšie a emotívnejšie. Preto jej nemusíte hovoriť všetko, čo máte na jazyku, zvlášť ak sa to týka jej.

Foto: shutterstock.com

Budúca mamička zápasí nielen s fyzickými zmenami – nevoľnosti, prírastok na váhe, obmedzenia pohybu, bolesti chrbta, opúchanie nôh, zabrať dostáva aj psychika. Niektoré ženy radosť okolia vnímajú ako tlak, pohode nepomáhajú ani hormonálne zmeny, vďaka ktorým bývajú precitlivelé či nervózne.

Niekedy preto aj obyčajná, dobre mienená poznámka môže ženu vykoľajiť, vyvolať slzy či hnev. U každej je to, samozrejme, iné, aj tak však je však niekoľko viet, ktoré naozaj nepotrebuje počuť žiadna budúca ani čerstvá mamička. V jej ponímaní totiž znamenajú niečo úplne iné a vôbec nič sa nestane, ak si ich necháte pre seba.

Čakáte dvojičky?

Mám obrovské brucho, vyzerám naozaj zle. Dosť, že sa sama cíti ako slon, ešte jej pripomeniete, že tak aj naozaj vyzerá.

Kedy už konečne porodíš?

Zbytočne zvyšujete tlak. Verte, že sama by už mala najradšej svoje bábätko v náručí a ak niečo v súvislosti s termínom potrebuje počuť, tak skôr upokojenie alebo povzbudenie. Navyše, občas takúto otázku dostanú aj ženy, ktoré už porodili. Aj v tomto prípade je nemiestna. Tehotenské bruško nezmizne s porodením bábätka a placenty. Pripomienka, že žena ho má stále veľké, môže citlivejšie mamičky, tiež ovplyvnené hormonálnymi zmenami po pôrode, zbytočne zraniť. A zvlášť v prípade, ak bábätko niektorá nemá pri sebe, pretože muselo zostať v nemocnici.

To fakt?

Ty a budeš mamou? To by som na teba nikdy nepovedala! Ani si to neviem predstaviť! Zbytočné spochybňovanie ženy v jej novej úlohe. Tie sebaisté to prejdú pokrčením pliec, tie citlivejšie však môžu naozaj začať o sebe pochybovať. A načo je to dobré?

Čakáte druhé?

Táto veta sa skrátka nehodí, vytvára zbytočný tlak. Nie každý túži po ďalšom dieťati, nie každému sa darí znova ho splodiť. A ak mamičke po prvom pôrode ešte nezmizli celkom tehotenské kilá, veru, nie každá sa môže šesť týždňov po pôrode vystavovať na sociálnych sieťach ako celebrity, zbytočne jej to pripomínate. Myslíte si, že keby mohla, nerobila by so sebou niečo? A ak náhodou žena druhé dieťa čaká, asi by vám to rada oznámila po svojom.

Už sa zaobľuješ, už to vidno

Pre niektoré je to radostná správa, najmä ak sa prvýkrát nevojdú do starých riflí a namiesto nich navliekajú na seba tie s obrovským látkovým pásom na gumičku. Väčšinou to však aj tak všetky vedia aj bez vašich poznámok. A tie ženy, ktoré pribrali výrazne, to naozaj vôbec nepotrebujú pripomínať.

Môžem pohladkať?

Aj keď v zásade nejde o nič strašné, naopak, je fajn, že sa slušne pýtate, nie každej je príjemné, ak ju cudzí ľudia hladkajú po bruchu. Takže buďte pripravení aj na zápornú odpoveď a necíťte sa potom preto dotknuto.

Vyzeráš čudne

Jasné, nie každá v druhom stave prekvitá. Naliata tvár, naliate telo, pätnásť kíl navyše... Stačí sa pozrieť do zrkadla, slová sú zbytočné. Napokon, čo by ste na také konštatovanie odpovedali vy?

Mala by si ....

Akékoľvek sloveso namiesto troch bodiek poviete, ženu zbytočne rozčuľuje bez ohľadu na to, či to robí alebo nie. Mala by cvičiť, keď sa jej chce hrozne spať? Mala by jesť kyslomliečne výrobky, keď sa jej len pri pomyslení na ne zdvíha žalúdok? Mala by spať, keď trpí nespavosťou? Mala by sa upokojiť a tešiť – ako, keď jej ľudia vrátane vás kážu, čo má robiť a nerešpektujú, čo práve robiť chce? A ak to robí, načo jej idete dávať zbytočné rady?

A nebojíš sa (pôrodu, potratu, pohybu)?

Ak sa nebála, tak začne. Aspoň premýšľať, či sa je čoho báť a či by sa mala báť.

Viete už pohlavie a meno? Veď povedz!

Ak sa budúci rodičia nechcú deliť s okolím o tieto veci, treba to rešpektovať. Majú dôvod. Možno si chcú ešte aspoň časť tajomstva uchovať pre seba, možno chcú všetkých prekvapiť ešte raz, možno jednoducho nemajú náladu na hodnotenie, ako sa komu vybraté meno páči. Aj keď to myslíte v dobrom a ste nedočkaví, určite budúca mamička nemá náladu ani energiu na to, aby musela opakovane odolávať vášmu presviedčaniu alebo dokonca hnevu, ak odmietne meno a pohlavie dieťatka prezradiť.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >