Nedarí sa vám otehotnieť? Možno je vinníkom endometrióza

Gabriela Bachárová, 19. novembra 2021 o 04:46

Endometrióza je pomerne časté ochorenie, ktoré môže mať negatívny vplyv na plodnosť. Rieši sa úpravou životného štýlu, medikamentami a keď sa nedá inak, tak aj operačnou cestou.

Čo ak je to endometrióza?

Foto: Shutterstock.com

Endometriózu (endometrium je slizničná vrstva maternice) spôsobuje usadzovanie zvyškov tkaniva maternice vo vaječníkoch, vajíčkovodoch, brušnej dutine či v ďalších orgánoch uložených v panve. Dostávajú sa tam počas prebiehajúcej menštruácie. „Problém začína, keď tieto zvyšky začnú rásť a krvácať ako odozva na normálne hormonálne zmeny prebiehajúci každý mesiac. Spôsobujú bolesti v panve a chrbtici, predovšetkým pri menštruácii a ovulácii,“ uvádza Karen Trewinnard, autorka knihy Ako prirodzene otehotnieť/Možnosti, ako zvýšiť šancu na prirodzené počatie (vyšla v češtine). Ženy trpiace endometriózou môžu mať bolesti aj pri pohlavnom styku, zvlášť v dobe ovulácie. Sexu s partnerom sa tak môžu v tejto dobe vyhýbať, čo ešte ďalej zmenšuje ich šance otehotnieť.

Problémom je, že ak tkanivo maternice krváca, výsledný zápal spôsobuje zjazvenie maternice, vaječníkov, vajíčkovodov a vo vaječníkoch sa môžu tvoriť cysty naplnené krvou. Jazvy i cysty znižujú plodnosť ženy tak, že zabraňuje voľnému prieniku ženského vajíčka z vaječníka do vajíčkovodu. Ak sa tam nedostane, nemá šancu byť oplodnené. Je však pravdou, že ak je endometrióza slabšia, nemusí sa to na plodnosti výraznejšie prejaviť. Udáva sa, že približne sedem žien z desiatich trpiacich týmto zdravotným problémom nemá reprodukčnú schopnosť narušenú. Často sa na endometriózu príde náhodou, pretože sa nemusí nijako prejavovať.

Liečba neistá

V súčasnosti neexistuje žiadna liečba, ktorá by viedla k úplnému vyliečeniu endometriózy, často sa riešia len symptómy. Na mierne bolesti sa odporúčajú lieky proti bolesti či protizápalové lieky, ale aj antikoncepcia, hoci zatiaľ nie je stopercentne preukázané, že by to malo výrazný efekt. Ak má žena výrazné bolesti a zároveň neplánuje otehotnieť, lekár jej môže predpísať hormonálne prípravky. Tie potlačujú produkciu hormónov vo vaječníkov a tiež menštruáciu, časom bránia vzniku sliznice maternice. To všetko pôsobí na zmiernenie endometriózy. Hormonálna liečba sa však nehodí pre ženy túžiace otehotnieť. Endometrióza sa pritom najčastejšie objavuje vo veku medzi 30. až 40. rokom, teda v plodnom veku.

Endometrióza sa dá preukázať pri laparoskopickom vyšetrení brušnej dutiny. Ak sa zistí zjazvenie, ktoré vajíčku blokuje cestu do vajíčkovodov, plodnosť možno obnoviť malým chirurgickým zákrokom, ktorým sa jazvy odstránia. Niekedy sa ešte pred samotným zákrokom nasadzujú lieky, ktoré endometriózu zmenšujú.

Prírodná liečba
Žena môže vyskúšať aj iné možnosti liečby, než aké ponúka medicína. „Jedna teória hovorí, že endometriózou trpia ženy, ktoré majú taký slabý imunitný systém, že nemôže pohltiť endometriálne tkanivo, ktoré sa pri menštruácii uhniezdi v brušnej dutine. Imunitnému systému pomáhajú potraviny (či doplnky výživy) obsahujúce vitamíny A, B, C, E a selén,“ uvádza Karen Trewinnard. Niektorým ženám podľa nej môže pomôcť zdravá strava, v ktorej prevažujú vegetariánske či surové jedlá. Od bolesti spojenej s endometriózou pomáha horúci kúpeľ.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >