Nedarí sa počať dieťa? Kedy je už vhodné navštíviť lekára

gb, 4. marca 2023 o 05:00

Väčšina žien otehotnie počas dvanástich mesiacov od prvého pokusu o bábätko. Menšej časti sa to však nepodarí. Kedy sa dá hovoriť o neplodnosti a aké sú najčastejšie príčiny a možnosti riešenia?

Neplodných párov podľa štatistík pribúda. Lekári zdôrazňujú, že pre počatie je dôležitá psychická pohoda.

Foto: shutterstock.com

Otehotnieť nemusí byť vždy jednoduché. Neplodnosť je definovaná ako neschopnosť otehotnieť po jednom roku nechráneného pohlavného styku. Lekára sa odporúča navštíviť práve po roku neúspešnej snahy zostať v druhom stave.

Neplodnosť trápi stále väčšie množstvo párov, pričom jednou z príčin je aj odkladanie tehotenstva do vyššieho veku. Vek je totiž jedným z kľúčových faktorov ovplyvňujúcich plodnosť, a to najmä u žien.

„Existuje viac faktorov, ktoré môžu prispieť k neplodnosti. Medzi najčastejšie problémy patrí obštrukcia vajíčkovodov, čo znamená, že vajíčkovody sú zablokované alebo zjazvené. V dôsledku toho bránia spermiám dostať sa k vajíčku. Anamnéza panvovej infekcie, sexuálne prenosnej choroby alebo endometriózy zvyšujú riziko obštrukcie vajíčkovodov,” vyjadril sa v tlačovej správe námestník pre zdravotnú starostlivosť a primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice Gabriel Mančík. Do tohto zdravotníckeho zariadenia prichádza až 13 percent pacientiek práve s týmto problémom.

„Nepravidelne tvarovaná maternica taktiež môže sťažiť uchytenie oplodneného vajíčka na stenu maternice. Abnormality môžu byť spôsobené maternicovými fibroidmi alebo zjazveným tkanivom po operácií či infekcii. Medzi rizikové faktory patrí tiež nepravidelná ovulácia, mužský faktor, vek alebo nadmerný stres,” vymenúva odborník najčastejšie príčiny toho, prečo sa žene nedarí otehotnieť.

Ako sa neplodnosť rieši

V závislosti od individuálnych výsledkov vyšetrení existuje niekoľko možností liečby, ako sú napríklad lieky na podporu ovulácie. Ústne alebo injekčne podávané lieky zlepšujú ovuláciu alebo podporujú uvoľnenie viac ako jedného vajíčka každý mesiac, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť počatia.

Druhou možnosťou je intrauterinná inseminácia (vnútromaternicové oplodnenie). Tento postup sa môže vykonávať samostatne alebo v kombinácií s liekmi na ovuláciu. Malý katéter zavedie kvalitné spermie priamo do maternice ženy, spermie tak nemusí prekonať dlhú cestu k vajíčku, na ktorej čaká veľa nástrah a zvládnu ju len odolné a zdravé spermie. Poslednou metódou je in vitro fertilizácia, pri tomto postupe sa odoberie vajíčko a spermia a odobraté vajíčko sa oplodňuje v laboratórnom prostredí.

Ako pri väčšine zdravotných problémov tak aj pri problémoch s otehotnením existuje prevencia. Dôležitá je pravidelná zdravá strava, dostatok vitamínov, pravidelný pohyb, vyhýbanie sa pitiu alkoholu, fajčeniu cigariet a pokiaľ je možné, eliminovať stres alebo ho znížiť na čo najmenšiu úroveň. K zníženiu stresu môžu pomôcť prechádzky na čerstvom vzduchu, dostatok oddychu a dostatočný a príjemný kontakt s ľuďmi.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >