Narodil sa do kráľovskej rodiny. Čo čaká synčeka Meghan a Harryho?

Gabriela Bachárová, 7. mája 2019 o 11:33

Kráľom sa čerstvý potomok princa Harryho a jeho manželky Meghan Markle, ktorý sa narodil včera ráno, zrejme nikdy nestane, môže však očakávať, že dostane civilnejšiu a od kráľovského dvora nezávislejšiu výchovu.

Princ Harry a jeho manželka Meghan Markle.

Foto: Reuters

Meghan sa už nechala počuť, že svojho potomka bude vychovávať po svojom, bez ohľadu na tradičné konzervatívne hodnoty britskej kráľovskej rodiny, ktoré zastáva aj Harryho brat Wiliam spolu so svojou ženou Kate. Meghan je feministkou a v tomto duchu chce pôsobiť aj na synčeka. Výchovu si želá rodovo neutrálnu, nechce zdôrazňovať rodové stereotypy napríklad v oblečení. Dá sa teda očakávať, že jej syna budeme menej vídať v modrej či zelenej, ale skôr v neutrálnejšej bielej či šedej. Nebude mu tiež ponúkať len hračky určené pre chlapcov. Sama použila termín tekutá výchova, ktorá mala naznačiť, že sa nebude držať žiadnych vopred daných vzorov.

Meghan Markle a princ Harry



Na syna Meghan a Harryho sa nebude upierať taká pozornosť ako na deti následníka trónu, princa Wiliama. Jeho matka tak bude mať pri výchove voľnejšiu ruku. Dvojica sa ešte pred narodením prvého potomka presťahovala za Londýn, na neokázalé sídlo Frogmore Cottage, kde bude menej pod dozorom oficiálnych miest.

Šanca, že by sa nový prírastok do kráľovskej rodiny, niekedy dostal na kráľovský trón, je malá. Je až siedmym v poradí. Pred ním sú princ Charles, princ Wiliam, tri Wiliamove deti a nakoniec jeho otec Harry. Ak by sa Wiliamovi narodilo štvrté dieťa, čo pár rozhodne nevylučuje, jeho nádeje na kráľovský trón by ešte viac klesli. Syn Harryho a Meghan je ôsmym vnúčaťom britskej královnej Alžbety II. Hrať sa bude so svojimi bratrancami, deťmi princa Wiliama (36) a Kate (37). Tí sú rodičmi Georgea (5), Charlotte (4) a najmladšieho Louisa (1), ktorý sa narodil minulý rok v apríli.

Rodina princa Wiliama



Aký titul dostane syn Harryho a Meghan? Nie je veľmi pravdepodobné, že by sa hneď stal princom, skôr získa titul vojvodcu z Dumbartonu, ktorý mal jeho otec Harry. Princom sa stane zrejme až po smrti dnes 93-ročnej kráľovnej Alžbety. Deti Wiliama už titul princov a princeznej majú.

Doma zrejme neporodila

Meghan si veľmi priala porodiť doma, ale jej túžba sa nesplnila. Nakoniec ju v nedeľu previezli s najväčšou pravdepodobnosťou do drahej súkromnej nemocnice Portland v Londýne. Tam mala stráviť noc, po narodení syna sa údajne opäť vrátila do rezidencie Frogmore Cottage v areáli hradu Windsor, kde pár býva a kde chcela i porodiť. Rezidenciu, ktorú si už zrekonštruovali, dostali od kráľovnej ako svadobný dar. Manželia sa tam presťahovali zo svojho sídla v Kensingtonskom paláci v Londýne. Ako uviedol zdroj z prostredia kráľovskej rodiny, manželia chceli žiť mimo dohľad kráľovskej rodiny a túžili po väčšej miere slobody a nezávislosti. Windsor sa nachádza 32 kilometrov za Londýnom. Následník trónu Wiliam býva s rodinou v Kensingtonskom paláci.

Termín pôrodu mala Meghan stanovený na prelom apríla a mája, špekulovalo sa, že ak v tomto čase dieťa na svet nepríde, pristúpi sa k umelému vyvolaniu pôrodu. Práve to by mohol byť dôvod, prečo nakoniec vojvodkyňa priviedla dieťa na svet v nemocnici. Je to však len domnienka. Média si pôvodne mysleli, že Meghan porodila doma, pretože princ Harry oznámil narodenie prvého potomka práve pred svojím domom Frogmore Cottage.

V britskej kráľovskej rodine bolo dlhoročnou tradíciou, že sa deti rodia doma, aj kráľovná všetky svoje deti tak porodila. Pravidlo porušila až bývalá manželka princa Charlesa Diana. Charles bol zároveň prvým mužom z kráľovskej rodiny, ktorý bol pri pôrode vlastných detí osobne.

Vojvodkyňa Meghan sa rozhodla sa, že nechce rodiť rovnako ako jej švagriná Kate a zosnulá princezná Diana v prominentnom krídle nemocnice St. Mary s Hospital v Londýne. Odmietla aj verejné predvádzanie dieťatka len pár hodín po pôrode tak, ako tomu bolo v prípade detí Diany a Kate. Kráľovská tradícia nie je v tomto smere jednoznačná a neskoršie ukázanie bábätka umožňuje.

Jedna dávna tradícia však bola splnená. Pred sídlom britskej kráľovnej, Buckinghamským palácom sa objavilo slávnostné oznámenie o narodení bábätka. „Kráľovná a kráľovská rodina sa teší zo správy, že jej kráľovská výsosť vojvodkyňa zo Sussexu dnes v 5:26 v poriadku porodila syna. Jej kráľovská výsosť i dieťa sú v poriadku,“ stálo v oznámení umiestnenom na zlatom podstavci.

Kráľovná oznámila narodenie ďalšieho vnúčaťa na takejto výveske.

Foto: Reuters


Prvý potomok vojvodcov zo Sussexu sa narodil v pondelok 6. mája pár minút pred pol šiestou ráno miestneho času (pred pol siedmou nášho času). Novorodeniatko vážilo necelých 3,3 kilogramu. Princ Harry svoju manželku pri pôrode sprevádzal.

Je to chlapec, takto oznámili rodičia šťastnú novinku



Narodenie syna oznámili Meghan a Harry na svojom instagramovom účte jednoducho. Napísali: „Je to chlapec.“ Princ Harry predstúpil aj pred televízne kamery: „Sme obidvaja naprosto nadšení. Bolo to nádherné, úplne neuveriteľné. Ako každý otec a každý rodič, aj ja musím povedať, že naše bábätko je nádherné,“  povedal viditeľne dojatý princ.

Princ Harry oznamuje narodenie svojho prvého potomka



Dieťatko chcú šťastní rodičia verejnosti ukázať v stredu. Meno by tiež radi oznámiť zajtra, princ Harry v pondelok uviedol, že ho ešte stále nemajú rozmyslené. Stávkové kancelárie teraz najviac rátajú s tradičnými menami Jamesom, Philipom, Alexandrom či Arthurom. Pár podľa tradície nemôže dať deťom obyčajné mená, ale musia byť spojené s vládnucou kráľovskou dynastiou Winsdorovcov. Meghan si však zo zaužívaných pravidiel ťažkú hlavu nerobí, a tak je možné, že opäť prekvapí. Princ Harry a bývalá americká herečka, polovičná černoška Meghan Markle sa vzali v máji minulého roku, narodenia potomka oznámili v októbri.


















Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarFunthomas 9. mája 2019 o 08:20

    Čo ho čaká? Luxus, sluhovia, protokolárna výchova a odthrnutie od reality skutočného života. Fakt reálne "použiteľné" individuum. Obyčajný "výstavný kôň" z neho bude.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >