Na trhu je nebezpečná prísada do kúpeľa z Poľska, deti si ju môžu pomýliť s jedlom

TASR, gb, 13. februára 2019 o 09:10

Zdraviu nebezpečné sú poľské výrobky do kúpeľa Creamers Muffinka Do kapieli, ktoré majú tvar koláčikov a ozdobené sú imitáciou šľahačky, farebným posypom a kvetmi. To všetko zabalené v papierových košíčkoch a plastových obaloch.

Nebezpečné výrobky do kúpeľa pochádzajú z Poľska.

Foto: Úrad verejného zdravotníctva, TASR

„Výrobky pripomínajúce potraviny nie sú bezpečné, pretože majú formu, vôňu, farbu, vzhľad, obal, označenie, objem alebo rozmery, ktoré môžu spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ich zamenia s potravinami a v dôsledku toho ich môžu vkladať do úst, cmúľať alebo prehĺtať. To by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu (pretrhnutie) či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Ďalším nebezpečným výrobkom je olej na vlasy s názvom Hair oil moisturiser with Olive, Arnica and Rosemary Oils značky MPL. U citlivých osôb môže spôsobiť alergickú reakciu. Krajinou pôvodu výrobku je Južná Afrika. „Vo výrobku sa nachádza zmes konzervačných látok methylisothiazolinone a methylchloroisothiazolinone. Zmes je povolená len do zmývateľných výrobkov," uviedol Úrad verejného zdravotníctva.

Riziko predstavujú aj farby na tetovanie s názvom Lightning Yellow a Lipstick Red značky Eternal Ink z USA. Vo výrobkoch boli zistené látky anisidine a toluidine, ktoré by sa nemali nachádzať v produktoch na tetovanie. Výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make-up.

Nebezpečné kozmetické výrobky nahlásili do systému Rapex kontrolné orgány vo Francúzsku, Lotyšsku a Taliansku. Všetky môžu byť dostupné zákazníkom na Slovensku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >