Na návšteve u detského zubára. Povoziť sa na kresle, spočítať zuby drakovi a strach je preč!

Gabriela Bachárová, 2. februára 2021 o 05:00

Zubný lekár bude dieťa sprevádzať po celý život, vyplatí sa preto, aby na toho prvého malo čo najlepšie spomienky a netrpelo zbytočným strachom zo zubárskeho kresla a vŕtačky.

Návšteva zubára môže byt i zábavou.

Foto: Shutterstock.com

Výber zubného lekára nepodceňujte, dokáže totiž zmierniť či dokonca celkom odstrániť prirodzené detské obavy z preventívnych prehliadok či stomatologických zákrokov. Ak sa to len trochu vo vašom regióne dá, vyberte si dobrého a empatického detského dentistu, dajte na skúsenosti iných rodičov, pátrajte na internete. Zubný lekár by mal mať samozrejme dobré a moderné vybavenie, ale bez dobrého prístupu k deťom to nepôjde.

Deti najviac zneisťuje strach z neznáma, preto je dobré si terén u zubného lekára najskôr ohmatať nanečisto. „Prvé návštevy sú takzvane adaptačné. Počas nich sa malý pacient zoznámi s lekárom, ordináciou a formou zábavy si zvykne na nové miesto. Veľa ukazujeme a vysvetľujeme, vozíme sa na kresle, svietime baterkou do pusy, necháme dieťa, nech vyšetrí nášho draka. Keď drakovi spočítame zuby a dieťa si to vyskúša, omnoho ľahšie sa dostaneme k jeho vlastným,“ vraví zubná lekárka Kristína Kardelis.

Po takomto zážitkovom úvode sa môže pristúpiť k tomu hlavnému. „Až 95 percent detí ústa potom bez problémov otvorí. Ak sa nepodarí prvá návšteva, nič sa nedeje, každé dieťa má iné tempo, netreba naň tlačiť. Špeciálny prístup si vyžadujú detičky s ADHD, Downovým syndrómom alebo autizmom. Aj takých pacientov v Dr. Martin zubná klinika máme a ošetrujeme,“ upresňuje lekárka.

Kontrola u zubára dvakrát ročne je absolútne minimum. Nie je to len o prevencii. Rozvíjate vhodné návyky dieťaťa. Ak sa zoznámi so zubnými prehliadkami, jednoducho ich bude brať ako súčasť života.

Rodičovský príklad

Hoci je dobre zvolený zubný lekár veľmi dôležitý, aby si dieťa z návštev ambulancie neodnášalo traumu, veľmi podstatnú rolu v tom hrajú i rodičia. Dieťa má vidieť, že rodič má k návštevu zubára pozitívny vzťah a vníma ju ako niečo, čo pomáha chrániť jeho zdravie. V súčasnej zlej epidemiologickej situácii vám to radiť nebudeme, ale neskôr určite skúste vziať dieťa so sebou k svojmu zubnému lekárovi, aby videlo prostredie a pochopilo, že sa nemá čoho báť.

Určite deti nestrašte, že ho vezmete k zubárovi, ak nebude „poslúchať“. Ani mu nerozprávajte hrôzostrašné zážitky zo svojho vlastného detstva. Tí skôr narodení si určite pamätajú, že ošetrovať zuby bez použitia anestézie bolo úplne bežné. Našťastie medicína pokročila a stala sa humánnejšou, tak žiadny strach a smelo s dieťaťom do zubnej ambulancie!








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >