Múzeum vystavuje modely slávnych lodí

TASR, 20. januára 2020 o 04:26

Modely nezabudnuteľných lodí Santa Maria z roku 1492, Man O War z roku 1588, Mayflower z roku 1620 či Wasa a Batavia z roku 1628 predstavuje výstava v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach.

Múzeum vystavuje nádherné modely lodí.

Foto: www.zlatemoravce.info

Medzi tridsiatkou vystavených modelov zo zbierky Miroslava Šabíka nechýbajú ani modely lodí USS United States, HMS Victory, Nuestra Seňora de Atocha, Willingen či Golden Hind. Výstava bude sprístupnená v priestoroch múzea do 14. februára tohto roka, informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea v Nitre, ktorého pobočkou je Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.

Modely vystavených lodí pochádzajú zo zbierky Miroslava Šabíka. Pracoval ako sústružník v Mochovciach a súčasne pôsobil ako vedúci modelárskych krúžkov na Základnej škole Pribinova a v Dome pionierov v Zlatých Moravciach. Stavaniu modelov lodí za začal venovať počas pôsobenia na základnej škole. Pri výrobe plachiet mu pomáhala jeho manželka.

Modely lodí sú prekrásne.

Foto: www.zlatemoravce.info

V období komunizmu neboli plastikové modely veľmi dostupné. Miroslav si ich sám kreslil podľa zahraničných časopisov a vyrábal ich z papiera, plastu a rôzneho dostupného materiálu, povedala Packová-Zahradárová. Postavil množstvo modelov pretekárskych vozidiel, motocyklov, tankov, lietadiel či diorám.

Pri stavaní lodí si Šabík vybral väčšinou takú loď, o ktorej prečítal nejaký román alebo cestopisnú knihu. Pred každou stavbou si ju najskôr namaľoval. Aj keď zachované modely boli viac-menej od výrobcov modelov, vždy na nich upravil veľa detailov, ktoré podľa neho nezodpovedali skutočnosti. Drevené modely vyrábal od základu sám a v podstate tak, ako v skutočnosti stavitelia lode stavali. Väčšina jeho zbierky však bola zničená pri požiari.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >