Monitory dychu dostanú všetky novorodenecké oddelenia nemocníc na Slovensku

TASR, gb, 9. decembra 2018 o 11:59

Všetky novorodenecké oddelenia nemocníc na Slovensku chce Nadácia Križovatka vybaviť monitormi dychu, ktoré dokážu zachytiť problémy s dýchaním u bábätiek a predísť tak nečakanému úmrtiu. V posledných dňoch bolo obdarovaných päť slovenských nemocníc.

Nemocnica v Komárne dostala nové monitory dychy.

Foto: Nemocnica Komárno

Novorodenecké oddelenia Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach získali darom desať nových monitorov dychu typu Babysense. V prípade, ak sa dýchanie novorodenca zastaví na dobu dlhšiu ako dvadsať sekúnd, alebo ak dieťa začne plytšie a pomalšie dýchať, monitor na to upozorní zvukovým a svetelným signálom. V projekte „Mamička dýcham“ bolo novorodeneckým oddeleniam košickej nemocnice darovaných do dnešného dňa celkovo 54 monitorov dychu.

„Teraz už každé dieťatko u nás hospitalizované má v postieľke apnoe podložku, či už je pri mamičke, alebo na oddelení. Monitor dychu spoľahlivo odhalí náhlu zástavu dychu a pri rýchlom poskytnutí prvej pomoci môžeme bábätko zachrániť. Mamičky sú spokojnejšie, lepšie spia, tým sa aj laktácia rozvíja rýchlejšie a na druhej strane aj práca zdravotníckeho personálu je uľahčená," uviedla primárka neonatológie Iveta Kostelníková.

Každé dieťa s rizikovým faktorom pre SIDS (syndróm náhleho úmrtia) by malo mať aj po prepustení z nemocnice tento monitor, ktorý môže nemocnica za poplatok aj zapožičať. Rizikové skupiny sú napríklad predčasne narodené deti, deti s malou pôrodnou hmotnosťou do 2500 gramov, ak sa SIDS vyskytol u niektorého zo súrodencov, nízky vek matky do 20 rokov či deti matiek, ktoré mali počas tehotenstva zlú životosprávu.

Skalická nemocnica získala darom od Nadácie Križovatka ďalších desať apnoe monitorov. Spolupráca pôrodnice s nadáciou pri ochrane zdravia najmenších pacientov trvá už desať rokov a ide zatiaľ o najväčšiu podporu skalickej neonatológie. „Neonatologické oddelenie skalickej nemocnice disponuje vďaka projektu Mamička dýcham už 29 monitormi dychu. Tieto slúžia nielen k starostlivosti o novonarodené deti, ale v prípade potreby ich využíva aj pediatrické oddelenie pri starostlivosti o deti dojčenského veku," uviedla Martina Plášková zo skalickej nemocnice.

Prvých päť monitorov dychu získala nitrianska nemocnica v júni tohto roka. Teraz k nim na oddelení neonatológie pribudlo ďalších desať prístrojov. Nemocnica v Komárne využíva monitory dychu dennodenne. Vďaka desiatim novým monitorom v celkovej hodnote 990 eur budú sledované všetky detské postieľky pre novorodencov v zdravotníckom zariadení, povedal riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Na novorodeneckom oddelení a jednotke resuscitačnej starostlivosti o novorodenca Nemocnice v Poprade pribudlo desať ďalších život zachraňujúcich monitorov dychu. „V projekte „Mamička dýcham" bolo novorodeneckému oddeleniu našej nemocnice darovaných do dnešného dňa celkovo 39 monitorov dychu," upozornila hovorkyňa nemocnica Sylvia Galajda.

Prvých päť monitorov dychu získala nitrianska nemocnica v júni tohto roka. V piatok 7. decembra k nim na oddelení neonatológie pribudlo ďalších desať prístrojov. Nemocnica v Komárne využíva monitory dychu dennodenne. Vďaka desiatim novým monitorom v celkovej hodnote 990 eur budú sledované všetky detské postieľky pre novorodencov v zdravotníckom zariadení, povedal riaditeľ nemocnice Miroslav Jaška.

Monitor dychu je historicky prvým výrobkom na svete tohto druhu. Po dobu 30 rokov svojej existencie prešiel mnohými úpravami a je neustále modernizovaný tak, aby spĺňal náročné klinické skúšky. Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv je registrovaný ako zdravotnícka pomôcka. „Do konca roku 2018 poputujú monitory aj do ďalších slovenských nemocníc. Zámerom nadácie je postupne vybaviť monitormi dychu všetky novorodenecké oddelenia na Slovensku," informovala riaditeľka Nadácie Križovatka Táňa Tomasch.

Monitory pomáhajú zdravotníkom a rodičom pri syndróme náhleho a neočakávaného úmrtia dojčiat v prvom roku života. Syndróm sa však väčšinou prejaví u detí do šiesteho mesiaca života. Najčastejšie k nešťastiu dochádza počas spánku. Ako prevencia sa odporúča používať monitor dychu. Nadácia Križovatka je mimovládna nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 2008 s cieľom pomáhať deťom ohrozeným syndrómom SIDS.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >