Misha: Nie som ochotná vo výchove robiť ústupky

Patricia Poprocká, 21. februára 2024 o 06:15

Viacnásobná zlatá slávica Misha dala zbohom šoubiznisu a po narodení dcér sa venuje predovšetkým im a fotografovaniu. V našej ankete Sedem otázok v siedmich gramatických pádoch prezrádza, či po nej dcéry podedili umelecké sklony, ale aj to, aký efekt má, že s nimi od narodenia rozpráva iba anglicky.

V mojich deťoch vidím veľa mojich vlastností, napríklad tvrdohlavosť či neochotu prispôsobiť sa väčšine, hovorí Misha.

Foto: Milan Krupčík

Ako by ste sa charakterizovali ako rodič?
Rodičovstvo beriem ako svoju najväčšiu životnú misiu a asi preto viac dbám na výchovu a nie som ochotná robiť ústupky. Som prísna ohľadom vecí, ktoré môžu robiť zlobu do budúcna, napríklad mobil. Ak sa mi podarí vychovať z mojich dvojičiek pokorné vzdelané bytosti, ktoré sa raz budú vedieť o seba poriadne postarať, budem spokojná. Ale to je ešte dlhá cesta.

Podľa koho/čoho ste vybrali deťom meno?
Chcela som mená, ktoré sú neskomoliteľné v inom jazyku. Krátke, zvučné a neutrálne. Moje meno pri cestách do zahraničia skomolili na milión spôsobov. Mia a Nala mi prídu elegantné, ale aj milé. A vyslovujú sa ľahko.

Kvôli čomu ste svojim deťom povedali „prepáč“?
Dieťaťu hovorím prepáč v rovnakých situáciách a z rovnakých dôvodov ako všetkým ostatným ľuďom, na ktorých mi záleží. Stáva sa mi, že sa mýlim a vtedy sa ospravedlním.

Akú z vašich vlastností vidíte vo svojom dieťati?
Vidím v mojich deťoch veľa mojich vlastností, napríklad tvrdohlavosť, „vlastný svet“, neochotu prispôsobiť sa väčšine. Ale som rada, že po mne zdedili aj sklon k umeleckej tvorbe, pretože ich to odkláňa od túžby tráviť čas pri digitálnych zariadeniach.

Vaša najobľúbenejšia spoločná činnosť?
Keď boli deti malé, najradšej sme si spolu kreslili. Pritom sme sa o všeličom rozprávali a veľa sme sa nasmiali. Teraz, keď majú už takmer 12 rokov, radi si raz za týždeň dáme celá rodina spoločný filmový večer. Môj partner má rád vedu a dokumentárne filmy, tak často hľadáme sofistikované filmy na základe historických udalostí. Pozeráme to v angličtine a pritom deťom môžeme vysvetliť rôzne zaujímavé veci. Niekedy sme prekvapení, aké filmy už s nami zvládnu. Naposledy to bol First Man o lete na mesiac.

V čom sú vaše deti lepšie ako vy?
Mám pocit, že je toho dosť. Ale jedno je čím ďalej, tým viditeľnejšie: O chvíľu ma predbehnú v angličtine. Ja s nimi od narodenia nehovorím inak, len anglicky a ony si slovnú zásobu neuveriteľne zväčšujú sledovaním TV len v angličtine. Aj keď chodia do úplne bežnej slovenskej školy v malom meste, toto majú šancu naozaj dotiahnuť na vysokú úroveň.

Čím vás dokážu najviac vytočiť?
Aj toho je naozaj veľa (smiech). Ale asi najviac do vývrtky idem, keď niečo poviem x-krát a stále to neurobia. Prokrastinácia na najvyššej úrovni.

Misha

Pred desiatimi rokmi nebol deň, aby v rádiách neznela jej pieseň. Speváčka Misha mala hviezdne obdobie, zbierala ocenenie za ocenením – Aurel, Slávik aj OTO a vydávala úspešné albumy. Po narodení dcér sa rodáčka z Michaloviec stiahla do ústrania a vraví, že to bolo jej najlepšie rozhodnutie v živote. Dnes na verejnosti spieva len príležitostne, venuje sa viac fotografovaniu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >