Mamička Slávka si počas cisárskeho rezu vybrala dieťa z bruška sama

Gabriela Bachárová, 17. mája 2023 o 05:30

Keď lekári krompašskej nemocnice trojnásobnej mamičke Slávke z Košíc navrhli, že si môže počas cisárskeho rezu vybrať dieťa z bruška vlastnými rukami, neváhala. A bol to nezabudnuteľný zážitok.

Šťastná mamička Slávka z Košíc.

Foto: Nemocnica Agel Krompachy

Slovenské pôrodnice sa snažia humanizovať a vychádzať rodiacim ženám v ústrety. Príkladom je i krompašská nemocnica, ktorá mamičke Slávke z Košíc ponúkla jedinečnú možnosť - vybrať si dieťatko z bruška vlastnými rukami.

Krompašskú pôrodnicu si pre pôrod svojho tretieho dieťa Slávka vybrala na základe dobrých referencií od iných mamičiek. „Keďže pôrod nie je každodenná záležitosť, ale výnimočná intímna vec, ktorú žena zažije za život párkrát, možno raz, chcela som pre seba a bábätko tú najlepšiu starostlivosť. Pre mňa sú dôležité referencie ľudí, ktorí si vyskúšali na vlastnej koži, aká je kde starostlivosť a podelili sa s ňou na internete. Mamičky zdieľali nádherné skúsenosti s pôrodom, podporu personálu, milý a ľudský prístup primárky, podporu prirodzeného pôrodu a bonding. A ja som bola z toho nadšená a chcela som to vyskúšať. Už svoje druhé dieťatko som v roku 2020 rodila v pôrodnici Krompachy,” opísala žena svoje dôvody, prečo sa rozhodla rodiť práve tu.

Moja odpoveď bola rozhodné áno

Pani Slávka vedela, že bude rodiť cisárskym rezom, pretože aj predchádzajúce dve deti sa narodili sekciou. Dozvedela sa síce, že prirodzený pôrod je aj po viacerých sekciách možný, avšak lekári jej odporučili operačné riešenie ako predtým. Na tretiu sekciu sa špeciálne nepripravovala, vedela už, aké to je a nečakala, že zažije niečo výnimočného. „Keď sa ma pani primárka Svetlana Lukáčová opýtala: A nechcete si bábätko z bruška vybrať?, moja odpoveď bola rozhodná, rýchla a jasná. Áno. Prešli sme si detaily, čo a ako sa bude diať a ja som sa na ten nový zážitok začala nesmierne tešiť. S rešpektom. Keďže išlo o tretiu sekciu, myslela som, že ma v podstate už nič neprekvapí. A predsa, čakalo ma niečo nové,” vraví šťastná mamička.

Chvíľu, keď sa mohla dotknúť bábätka a sama si ho aj vybrať, považuje za jedinečnú: „Pred sekciou aj počas nej vládla dobrá nálada, aj sme žartovali, personál bol úžasný. Keď si vybavím spomienky z pôrodu, vidím celý ten proces od začiatku. Príprava, začiatok operácie, samotný priebeh a ten úžasný moment, keď som si mohla rukami siahnuť na svoje bábätko, ktoré bolo ešte čiastočne v brušku, vybrať si ho a položiť na hrudník. Bolo to úžasné a slovami neopísateľné. Keďže mám zážitok zvečnený aj na videu, už som si ho veľakrát pozerala a pripomenula ten nezabudnuteľný zážitok na celý život.”

Stále na hrudi

Prvé chvíle s bábätkom boli nové, krásne, so slzami v očiach. Operácia pokračovala, no mamička si mohla svoje bábätko aj naďalej užívať na sebe. „Proces zašívania som už vôbec nevnímala. Len ja a bábätko. Konečne sme boli spolu tak blízko, ale už nie cez bruško, no zoči voči sebe. Bolo nádherné vidieť a cítiť bábätko hneď po vybratí z bruška. To mäkké teplé telíčko, počuť jeho plač a vidieť každý dokonalý detail tohto malého veľkého zázraku,” spomína si.

Bonding je kontakt koža na kožu bezprostredne po pôrode. Slovenské pôrodnice ho už umožňujú vo väčšej miere, avšak pri cisárskych rezoch je stále skôr raritou, hoci existujú aj výnimky. Túto možnosť majú mamičky napríklad v pôrodniciach v Skalici alebo v Leviciach.

Pani Slávke bonding umožnili bez problémov, čo veľmi ocenila. „Bonding po pôrode by mala byť úplne prirodzená a bežná vec, ktorú by malo zažívať bábätko s mamičkou a užívať si prvé spoločné chvíle, ktoré by mali patriť hlavne im. Som rada, že sa bonding začal viac podporovať a uznávať, aj v pôrodnici v Krompachoch. Aj keď som počula, že je ešte priestor na väčšiu podporu bondingu, že nie vždy má mamička po pôrode bábätko pri sebe. A mamičky nie vždy vedia, že je aj taká možnosť. Preto je dobré vždy sa pýtať a ľudsky komunikovať svoje potreby,” vraví.

Prvé dni s bábätkom boli pre pani Slávku trochu náročné, keďže po sekcii je náročné sa postarať o seba, nieto ešte aj o bábätko. Veľmi pomohol personál z novorodeneckého oddelenia. „Prvý deň po sekcii mi nosili bábätko na dojčenie a my sme si užívali spoločné chvíle. Každý ďalší deň som sa cítila lepšie a lepšie a dokázala sa o bábätko postarať aj sama,” vraví žena, ktorá oceňuje ľudský prístup zdravotníkov, poskytnutú starostlivosť aj zážitok navyše.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >