Má dieťa narodené cisárskym rezom slabšiu imunitu a možno po ňom ešte rodiť prirodzene? Sedem mýtov a faktov o cisárskom reze. Aká je pravda?

ahojmama, 21. apríla 2024 o 05:21

Cisárskym rezom sa na Slovensku rodí každé tretie dieťa. Hoci by to mal byť život zachraňujúci úkon v prípade, že nie je možné porodiť prirodzene, neraz sa k nemu uchyľujú zdravotníci aj v neoprávnených prípadoch a preto sú požiadavky na zníženie počtu cisárskych rezov oprávnené.

Cisársky rez dokáže niekedy zachrániť život, mal by sa však robiť iba v naozaj odôvodnených prípadoch.

Foto: Shutterstock.com

V prípade cisárskeho rezu ide o pomerne veľkú brušnú operáciu, ktorá má riziká a neraz necháva stopy na zdraví matky i novorodenca. Podľa lekárky Dany Kobidovej z Nemocnice AGEL Zvolen, by na cisársky rez mal byť vždy vážny medicínsky dôvod, pričom benefit takéhoto pôrodu musí vždy presahovať jeho riziko.

„Pôrod cisárskym rezom sa indikuje, keď nie je z rôznych príčin možné priviesť bábätko na svet prirodzenou cestou. Dôvody môžu byť rôznorodé, akútne i vopred očakávané, do hry často vstupujú rôzne ťažkosti či ochorenia matky, ale tiež zdravotný stav či poloha ešte nenarodeného dieťaťa. Medzi najčastejšie dôvody pre voľbu sekcie patria predchádzajúce pôrody sekciou, príznaky nedokysličenia plodu a nepostupujúci pôrod, najčastejšie z dôvodu nepomeru veľkosti plodu a panvy matky,“ vysvetľuje.

Sedem najčastejších výhrad voči cisárskemu rezu. Sú oprávnené?

Pôrod cisárskym rezom si žena neužije a zmešká príchod dieťatka na svet, aj kontakt koža na kožu
Väčšina cisárskych rezov je vedená v spinálnej anestézii, čiže ženy sú pri vedomí a vnímajú príchod svojho potomka na svet rovnako ako pri spontánnom pôrode. Sú však prípady aj sekcie v celkovej anestéze, kedy žena, samozrejme, o toto všetko prichádza. No a horšie to je aj s kontaktom koža na kožu. Hoci v zahraničí je samozrejmosťou, v našich pôrodniciach stále skôr výnimkou. Zdravotníci neumožnenie kontaktu odôvodňujú tým, že to nedovoľuje zdravotný stav ženy alebo dieťaťa, prípadne že nie sú na to vhodné podmienky a podobne.

Dojčenie po cisárskom reze je komplikovanejšie
Áno. Súvisí to aj s neumožnením kontaktu koža na kožu bezprostredne po pôrode, ako aj s tým, že žena sa prvých 12 hodín nemá hýbať z lôžka. Jazva a s ňou spojená bolestivosť môže ženu aj limitovať v určitých polohách pri dojčení. Po cisárskom reze dostávajú niektoré ženy vnútrožilovo aj lieky proti bolesti, ktoré v malom množstve môžu ovplyvniť dieťa tak, že je spavejšie.

Rekonvalescencia po cisárskom reze je dlhšia ako pri prirodzenom pôrode
Toto je určite fakt. Cisársky rez je veľká operácia, spojená s pomerne veľkou stratou krvi oproti spontánnemu pôrodu. Na bruchu zostáva jazva, ktorá potrebuje čas na zahojenie. Po spontánnom pôrode so žiadnym alebo malým popôrodným poranením sú ženy plne funkčné a mobilné niekoľko minút po pôrode.

Dieťa narodené cisárskym rezom má slabšiu imunitu a je náchylnejšie na rôzne ochorenia
Výskumy ukazujú, že kolonizácia („obalenie“) dieťaťa baktériami z genitálneho traktu matky pri prirodzenom pôrode je pre dieťa veľmi dobrá a iniciuje prospešné zmeny v imunitnom systéme. Pri sekcii sa takéto osídľovanie nedeje, preto sú deti narodené cisárskym rezom náchylnejšie ku získavaniu chronických imunitných ochorení v neskoršom veku, ako je napríklad astma, artritída, celiakia, IBD (zápalové ochorenia tráviaceho traktu) či diabetes.

Cisársky rez je pre matku a dieťa nebezpečnejší ako prirodzený pôrod
Áno, prirodzený pôrod je vo väčšine prípadov bezpečnejší pre matku aj dieťa ako pôrod cisárskym rezom. Na cisársky rez by preto mal byť vždy medicínsky dôvod.

Ak žena porodila cisárskym rezom, nemôže už rodiť prirodzene
Toto tak celkom neplatí. V prípade, že žena porodila cisárskym rezom a dôvod bol relatívny, napríklad akútna hypoxia plodu (nedokysličenie) alebo poloha dieťaťa panvovým koncom, je možné viesť nasledujúci pôrod vaginálne tzv. VBAC – vaginal birth after caesarean. Odporúča sa však aspoň 2-ročný odstup od predchádzajúcej sekcie, aby sa jazva dobre zahojila. Veta ako „Raz cisársky – vždy cisársky“ už dávno neplatí.

Pôrod cisárskym rezom môže spôsobiť matke popôrodné psychické ťažkosti, pretože má pocit zlyhania
Pôrod, či už vaginálny alebo operačný, je emočne silná záležitosť. Je to predsa čas, kedy prichádza na svet nový život. Niektoré ženy pociťujú stavy úzkosti a zlyhania, keď sa možno očakávania od pôrodu a aj od nich samých úplne nezhodujú s prežitou realitou. Je to veľmi individuálne a je vždy dôležité komunikovať tieto pocity smerom k okoliu, pretože niekedy je psychologická pomoc nevyhnutná.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >