Ľudmila Kolesárová z My sme les: Keď si zachováme naše hory, budeme vedieť lepšie čeliť klimatickej kríze

Gabriela Bachárová, 9. novembra 2019 o 06:14

Ľudmila Kolesárová spustila spolu s priateľmi ekologickú kampaň My sme les, ktorá má upozorniť na ničenie lesov v národných parkoch. Chrániť životné prostredia sa snaží aj vo svojom súkromnom živote. Ako, to prezradila v našej pravidelnej sobotňajšej ankete.

Ľudmila Kolesárová.

Foto: archív Ľudmily Kolesárovej

„Snažím sa viesť aj deti k tomu, aby si uvedomovali, že je na každom z nás, ako budeme žiť a že sa to týka hlavne ich budúcnosti. Veľa sa s dvanásťročnou dcérou a sedemnásťročným synom o tejto téme rozprávame. Myslím, že v ochrane životného prostredia sme v posledných rokoch u nás doma veľmi pokročili a verím, že je tomu tak aj v iných domácnostiach. Samozrejme triedime odpad, nekupujeme si nápoje v plastových obaloch, kompostujeme a chodíme do zero waste predajne, ktorá neprodukuje odpad.

Uvedomila som si, že robím aj takú vtipnú vec: keď si v práci ostrúham uhorku či jablko, nehodím zvyšky do spoločného komunálneho odpadu, ale vezmem si ich domov a dám do kompostu.

Kvôli slovenským horám som sa presťahovala z veľkomesta na dedinu. Bývame pri Slovenskom raji, pracujem v Poprade pod Tatrami, tak len prechádzam z jedného národného parku do druhého. Každú voľnú chvíľu trávim v lese, kde sa okrem iného snažím zbierať odpadky, ktoré tam ľudia zanechali.

Čo sa týka širších aktivít, tak v budove, kde pracujem, som presvedčila správcu, aby sme začali separovať odpad. Najskôr sa netváril veľmi nadšene, ale nakoniec povedal: Všetko vybavím, kúpim koše na plastový odpad, vytlačím letáky. Nakoniec triedime okrem plastu aj papier.

Ďalej som na Facebooku založila skupinu, v ktorej dnes obchoduje so svojimi použitými vecami štyritisíc ľudí. Už sa tam rozbehlo aj darovanie. Dávať veciam druhú šancu je tiež veľmi dobrá cesta, ako trochu šetriť planétu.

Spolu s priateľmi sme urobili celoslovenskú kampaň My sme les, ktorá má hlavne otvoriť tému národných parkov. Ako k nimi pristupujeme a čo by sa malo zmeniť. Verím tomu, že po nejakých diskusiách a naštartovaných procesoch sa posunieme k tomu, aby sme lesy v národných parkoch naozaj chránili. Slovensko je malá krajina, klimatické problémy sveta nevyrieši, ale ak si zachováme naše lesy, budeme im vedieť lepšie čeliť.

Pracujem ako marketingová manažérka neziskovej organizácie Dobrý anjel, aj tu sa snažím správať ekologicky. Pripravujeme napríklad charitatívny beh, kde sa však už bežci nebudú môcť občerstviť nápojmi v plastových kelímkoch. Reklamné predmety tiež nevyberáme plastové, ale keramické či drevené. A už dlhšie nerobíme kvôli vizuálnemu smogu ani bilboardové kampane. Rada by som sa tomu vyhla aj v budúcnosti,“ uzatvára Ľudmila Kolesárová.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa