Konečne! Bratislavské pôrodnice umožňujú kontakt koža na kožu aj po cisárskom reze

TASR, pt, 27. októbra 2022 o 14:14

To, čo je v mnohých krajinách samozrejmosťou, je konečne možné aj u nás. Najväčšia nemocnica, Univerzitná nemocnica v Bratislave zaviedla kontakt koža na kožu medzi bábätkom a matkou aj pri cisárskom reze.

Nenahraditeľné prvé chvíle.

Foto: shutterstock

„Na rozdiel od spontánnych pôrodov pri pôrode cisárskym rezom doteraz nebol tento nepretržitý kontakt možný, a to najmä pre riziko narušenia sterility operačného poľa a riziko podchladenia dieťaťa v podmienkach operačnej sály,“ vysvetlila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Teraz sa podľa nej podarilo odborníkom všetky prekážky odstrániť a matky a ich deti konečne môžu stráviť prvé chvíle po cisárskom reze spoločne. Ako Eva Kliská vysvetlila, v praxi ide o štandardný cisársky rez, keď pôrodník počas cisárskeho rezu za dodržania sterilných podmienok položí dieťa priamo na hrudník rodičky ešte pred prerušením pupočníka. „Na hrudníku matky dieťa zostáva počas celej operácie,“ dodala.

Kontakt koža na kožu od prvej minúty s následným dotepaním pupočníka je nenahraditeľný proces. Dôležitý je pre prirodzenú stabilizáciu vitálnych funkcií dieťaťa, jeho osídlenie fyziologickou materskou flórou, včasný nástup laktácie u matky a budovanie citovej väzby. „Benefity sú nespochybniteľné, najmä z hľadiska rýchleho nástupu laktácie aj u matky, ktorý je porovnateľný so ženami po spontánnom pôrode,“ uzavrela hovorkyňa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >