Je nezničiteľné, nájdeme ho v potravinách aj v morskej vode. 10 zaujímavostí o zlate

pt, 17. marca 2022 o 04:23

Náušnice, prsteň, retiazka, náramok... Drvivá väčšina rodičov daruje svojim deťom aspoň raz za život zlatý šperk – najčastejšie pri slávnostnej udalosti ako narodenie, prvý rok, maturita, dovŕšenie plnoletosti, či len tak, na pamiatku.

Zlato, odveký symbol bohatstva.

Foto: shutterstock

Trblietavý, prakticky nezničiteľný, kov fascinuje už tisícročia. Krásou i cennosťou, hodnotu si drží aj v búrlivých časoch. Viete ale, že zlato nájdeme aj v potravinách či morskej vode? Prečítajte si 10 zaujímavostí o zlate.

Je nezničiteľné
Zlato nehrdzavie a v podstate je nezničiteľné. Rozpustí sa len v roztoku lučavky kráľovskej alebo v kyanide draselnom, podmienkou je ešte prítomnosť vzduchu. Inak zlato odolá akejkoľvek kyseline alebo soli, snáď aj preto je označované za „večné“. Zlato je tiež veľmi kujné, jeden gram sa dá roztepať na plochu jeden meter štvorcový.

Je prastaré
Opracované zlato poznali ľudia už 6000 rokov pred naším letopočtom. Napríklad v slávnej Tutanchamónovej hrobke sa ho našlo 9 ton.

Je nepraktické
Rýdze zlato má 24 karátov. V tejto podobe je ale príliš mäkké a na výrobu šperkov nepraktické. Preto sa obvykle mieša s inými kovmi, aby získalo vyššiu tvrdosť. V Ázii sa používa pre zlaté šperky 22-karátové zlato, zatiaľ čo na západe je to najčastejšie 14-karátové, 18-karátové sa využíva pre pozlátené šperky. Najčistejšie vyrobené zlato sa pýši rýdzosťou siedmich deviatok – 999,9999 a používa sa k chemickým účelom.

Je jedlé
Rýdze zlato sa pridávalo aj do jedál a nápojov už v časoch renesancie. Liečitelia ho predpisovali ako liek na artritídu, depresie či ochorenia srdca, pozitívne účinky na zdravie sa ale vedecky nedokázali. Čisté zlato totiž chemicky nereaguje a prechádza tráviacim traktom, bez toho, aby sa vstrebávalo do tela. Dnes je ale zlato aj tak v rámci Európskej únie schválené ako bezpečné potravinárske aditívum. Vo forme plátkov, vločiek, guličiek či prachu sa používa ako drobná dekorácia exkluzívnych čokolád, sektov, dezertov, sushi.

Je rôznofarebné
A to vtedy, ak z neho vyrobíte zliatinu s iným kovom. Purpurové zlato vzniká zliatinou zlata a hliníku, červené je kombináciou zlata a medi, modrý odtieň sa získava zliatinou zlata a ocele. Biele zlato vzniká väčšinou pridaním paládia.

Je v mori
Odhaduje sa, že asi 20-tisíc ton. A to nie v stroskotaných lodiach, ale v samotnej vode. Každý liter morskej vody obsahuje zhruba 13 miligramov zlata. Zatiaľ však ľudstvo neprišlo na to, ako ho od vody oddeliť, aby to bolo ekonomicky zárobkové. Možno je to aj dobre, inak by bola možno dnes už morská voda nedostatkovou komoditou.

Je ochranou pred slnečným žiarením
Svoje o tom vedia astronauti – priezory v ich helmách sú zvnútra potiahnuté tenkou zlatou fóliou, ktorá im chráni zrak pred slnečným žiarením, keďže jeho účinky mimo atmosféry sú doslova smrtiace.

Je dobrou investíciou
Jeho cena z dlhodobého hľadiska rastie. Cenné sú tehličky, medaily aj mince. „Nie je sa čo diviť, mince v sebe nesú nielen hodnotné umelecké dielo, ale i mapujú časovú os ľudstva,“ vysvetľuje Jaroslav Černý, marketingový manažér Českej mincovne. Vôbec najdrahšou mincou sa stalo zlatých dvadsať dolárov, ktoré boli v aukčnej sieni Sothebys and Stacks v New Yorku vydražené za 7 590 000 amerických dolárov.

Najväčšia zlatá tehlička
Vôbec najťažšia zlatá tehla má rovných 250 kilogramov a japonská spoločnosť Mitsubishi Materials Corporation ju nechala odliať 11. júna 2005. Ani tak ťažká tehla nemá obrovské rozmery, sú 45,5 x 22, 5 x 17 cm.

Najdrahší výrobok – hodinky
Najdrahším výrobkom zo zlata sú vreckové hodinky Patek Phillipe, ktoré sa v roku 2014 predali prostredníctvom aukcie za 24,4 miliónov dolárov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >