Hvezdáreň v Rožňave oslávi výročie novým planetáriom

TASR, 3. februára 2020 o 04:00

Prednáškou vedca a astrofyzika Norberta Wernera a predstavením nového planetária si pripomínajú v Rožňave polstoročnicu existencie miestnej hvezdárne. Podujatie pripravilo Gemerské osvetové stredisko (GOS), pod ktoré hvezdáreň patrí.

Hvezdáreň v Rožňave.

Foto: Facebook hvezdárne v Rožňave

Prednáška s názvom Čierne diery v kozmickej pavučine sa uskutoční v sobotu 8. februára o 16.00 h v Dome tradičnej kultúry Gemera a podľa organizátorov je určená pre odbornú aj širokú laickú verejnosť.

Norbert Werner je rodák z Rožňavy, v súčasnosti vedie výskumný tím astrofyziky vysokých energií na Univerzite Lóránta Eötvösa v Budapešti. „Prostredníctvom médií a informácií od Norbertových rodičov, ktorí žijú v Rožňave, sledujeme jeho profesionálnu dráhu. Sme nesmierne hrdí, že jeho životná cesta za vzdialenými galaxiami sa začínala práve v našej hvezdárni," uviedla riaditeľka GOS Helena Novotná.

Okrem prednášky astrofyzika však podľa jej slov predstavia aj nové mobilné planetárium, ktoré bude slávnostne uvedené do prevádzky. „Návštevníci si budú môcť pozrieť nočnú oblohu tak, ako ju možno doteraz nevideli," povedala Novotná.

Mobilné planetárium s priemerom piatich metrov okrem základnej funkcie simulátora hviezdnej oblohy umožňuje znázorniť napríklad klasickú nočnú i dennú oblohu z pozície pozorovateľa na Zemi. Poskytuje 22 možností zobrazenia Mliečnej cesty, zobrazenie 28 hviezdnych mytológií, simuláciu denného pohybu hviezd a projekciu animovaných programov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >