Hlina nie je špina. Bahno slávi svoj sviatok, skúsite perfektný výbuch bahnovej sopky?

Gabriela Bachárová, 29. júna 2020 o 05:00

Hlina nie je špina. S týmto heslom môžete smelo osláviť medzinárodný deň bahna, ktorý sa slávi na pripomenutie toho, že deti potrebujú byť čo najviac v prírode a zažiť ju všetkými zmyslami.

Deti patria do bahna!

Foto: shutterstock.com

Každý rodič môže potvrdiť, že deti veľmi priťahujú bahno a hlina. Prečo je to tak? Vraj ide o evolučnú záležitosť, potvrdenú miliónmi rokov nášho vývoja. Podľa doktorky Mary Ruebush, atorky knihy Prečo je hlina dobrá (5 spôsobov, ako sa skamarátiť s baktériami, vyšla v angličtine) deti inštinktívne vedia, že hlina podporuje vývoj ich imunitného systému. Keď si ju vkladajú do úst, ako to už malé deti často robia, stretávajú sa s pôdnymi mikroorganizmami, na ktorých si detská obranyschopnosť trénuje svoju silu.

Samozrejme to neznamená, že budete deti kŕmiť hlinou, ale nemusíte sa vôbec báť, že by si ublížili a poškodili svoje zdravie, ak sa v nej budú hrať. Výskumy celkom jasne ukazujú, že deti, ktoré vyrastajú na farmách, v blízkosti pôdy, zvierat a rastlín majú oveľa menej alergických a autoimunitných problémov ako mestské deti držané v úzkostlivej čistote.

Počasie bahnu v súčasnosti praje, prší veľmi často, dovoľte preto deťom, aby sa v ňom dostatočne vybláznili. Neprotestujte, keď skáču do mlák, nehnevajte sa, keď si čupnú ku kaluži a stavajú si z bahna hrady, priehrady či domčeky. Alebo keď si drievkom maľujú bahnové obrazy (tip: namiesto drievka môžu použiť štetec).

Naopak, v bahnitej vášni ich ešte viac podporte. Vytiahnite po daždi von detské riady (alebo prípadne aj tie „dospelácke“) a poproste deti, nech vám uvaria skvelú bahnovú polievku a osmažia vynikajúce bahnové rezne s bahnovými hranolkami. Môžete im dokonca založiť bahnovú kuchyňu.

Ak máte záhradu, postavte im do rohu starú nepoužívanú skrinku, zožeňte zopár dosiek, dajte dohromady kuchynský riad, ktorého sa môžete zbaviť a hračky vhodné na piesok. Vedro naplňte hlinou, dodajte vodu a gurmánska šou môže začať. Na ozdobenie jedál od výmyslu sveta môžu použiť kvetinky, rastliny, drievka, kamienky… vlastne, deti budú vedieť najlepšie, čo majú robiť.

Prípadne im urobte vonku na vhodnom mieste bahnovisko. Na záhrade zryľujte časť pozemku s veľkosťou asi dva krát dva metre. Hlinu zmiešajte s pieskom, ktorý by mal tvoriť asi tretinu bahnoviska. No a potom buď počkáte na dážď, alebo im bahno vytvoríte s pomocou vody z kohútika.

Ak patríte k rodičom, ktorí sú za každú zábavu, majú dostatočne pevné nervy a neboja sa toho, čo povie okolie, môžete zorganizovať aj zápasy v bahne. Nemusíte byť pritom len rozhodca, ale aj účastník. Ak nie ste tak odvážni, dovoľte deťom aspoň chodiť v bahne naboso.

Kontakt s hlinou im zabezpečí aj vlastný záhon na záhrade alebo pestovanie byliniek či kvetín v kvetináčoch.

Každé dieťa má umeleckú dušu, len ju potrebuje prejaviť. Čo tak sochy na stromoch? Postačí vám k tomu nejaká nádoba, hlina a voda. A recept? Zmiešajte „suroviny“, až vám vznikne husté „cesto“ podobné keramickej hline. Najlepšie sa na tento účel hodí hlina s obsahom ílu, ale nie je to podmienka. Potom už len tvorte na kmene stromov: môžu to byť tváre, hlavy zvierat, kvetiny. Čo koho napadne. Výtvor dozdobte prírodninami, napríklad fúzy môžete urobiť z trávy alebo slamy, oči z pierok a podobne. Stromové sochy najlepšie držia na kmeňoch s drsnou kôrou. A ak sa vám pošťastí a v nasledujúcich dňoch bude teplo, výtvor pekne uschne a zostane na strome dlhší čas.

Deti aj vás ohromí výbuch bahnovej sopky. Do obyčajne pet fľaše nasypte jedlú sódu alebo sódu na pranie. Fľašu zatvorte, vytvorte okolo nej z bahna kráter, znovu otvorte a vlejte ocot. Odmenou bude výbuch a pohľad na vytekajúcu a bublajúcu lávu.

Zdravé bahno

A ak vás bude niekto kritizovať, že vaše deti sa váľajú v bahne, odpovedzte mu, že bahno je predsa zdravé. Veď sa z neho vyrábajú zábaly, ktoré prehrievajú a regenerujú kosti a svaly, podporujú imunitu či dýchanie a pôsobia pozitívne proti bolesti.

Bahno a íl, čo je nespevnená usadená hornina, sa úspešne používajú aj v kozmetike, pretože čistia, odmasťujú, omladzujú, vyhladzujú aj vyživujú pokožku. Na trhu ich nájdete v pleťových maskách, peelingoch, krémoch, prípravkoch určených na starostlivosť o telo i vlasy. Vedeli ste napríklad, že jemné bahno z Mŕtveho mora, ktoré sa často používa v kozmetike, je bohaté na minerály, ako sú horčík, vápnik či draslík?

V zdravej výžive sa ako doplnok stravy používa takzvaný zelený íl, čo je najemno namletá hornina získaná z väčších hĺbok. Má pozitívne účinky na prekyslenie žalúdku, viaže na seba toxické látky a mikroorganizmy.

Ako vidieť, hliny a bahna sa naozaj netreba báť. Oslávte preto dnešný deň bahna naplno!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >