Hľadáme poklad a strážime les. Aprílové kolo Pokladovky je aj o pomoci prírode

pt, 22. apríla 2021 o 04:54

Dnešný deň je Dňom Zeme, tento mesiac je mesiacom lesov a v tomto duchu sa bude niesť aj tohtomesačné hľadanie pokladu. V aprílovom kole celoslovenskej hry Pokladovka sa premeníme na lesných strážcov, ktorí hľadajú poklad a čistia les od odpadkov.

Apríl je mesiacom lesov a na ich ochranu je zameraná aj tohtomesačná Pokladová hra.

Foto: Marcela Kramplová

Na účastníkov aprílového hľadania pokladu čaká v lese 12 kartičiek s príbehmi slovenskej zveri – známe i menej známe veci. Na deti všetkých vekových kategórií sú pripravené stopy zvierat, hádanky i pohybové úlohy.

Aj tentoraz bude potrebné z jednotlivých úloh vyskladať tajničku a potom zadať kód na internete. Odmenou je online divadelné predstavenie od Divadla Makile a Pohybová hra na stiahnutie a vlastnú výrobu.

Kto pridá ešte fotografiu z pokladovky a odpadkami, ktoré sa mu počas hľadania pokladu podarilo vyzbierať, bude zaradený do súťaže o knihu Moniky Kompaníkovej Ťulinove rozprávky a cd Toddler Punk.

„Poklad s nami hľadalo už viac ako dvetisíc rodín. Pridajte sa k nám! Čerstvý vzduch, chôdza po rôznorodom teréne a radosť z hľadania podporí súdržnosť rodiny, psychiku i telesné zdravie,“ odkazuje organizátorka Pokladovej hry Marcela Kramplová z Pohybového centra Bublinka.

Hľadanie pokladu prináša okrem príjemnej prechádzky aj veľa zábavy.

Foto: Marcela Kramplová

Zapojiť sa do hľadania pokladu možno vo viacerých regiónoch naprieč Slovenskom, podrobnejšie informácie nájdete na tomto linku Pokladovka.sk.

Keďže mesiac apríl je zameraný na ochranu prírody, organizátori pripomínajú aj zásady, ako sa v lese správať a byť príkladným lesným strážcom:

1. Nikdy nikde nič nezahodíme. Odpadky znečisťujú životné prostredie a sú nebezpečné pre väčšinu živočíchov.

2. Ak nejaké nájdeme, zoberieme ich so sebou, čistíme les.

3. Chránime zvieratká tým, že nerušíme pokoj v lese a nevyháňame ich z ich úkrytov. Ak pred nami musia utekať, stojí ich to veľa energie.

4. Nezakladáme oheň. Pri požiaroch vznikajú každoročne veľké škody na všetkých zložkách lesa. Opekanie a grilovanie je možné len na vyznačených miestach.

5. Nechytáme mláďatá, ak ich náhodou stretneme v lese. Hrozí tak nebezpečenstvo, že ich matka odvrhne a ony zahynú.

6. Nič nepremiestňujeme, netrháme ani nepoškodzujeme.

A na záver ešte výzva organizátorky pre nebojácnych: „Lesný strážca nakazený zdravým pohybom skúma les i chodidlami – naboso!,“ odkazuje Marcela Kramplová, ktorá sama chodieva naboso, nielen pri Pokladovke.

Ahojmama.sk je mediálnym partnerom Pokladovej hry.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >