Gymnazisti z Rožňavy pomohli zachrániť život turistovi pri výstupe na vrch Volovec

TASR, gb, 20. januára 2019 o 05:16

Život staršieho turistu pomohli zachrániť študenti Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave, ktorí mu poskytli prvú pomoc počas zimného výstupu na vrch Volovec.

Gymnazisti z Rožňavy, ktorí pomohli zachrániť život človeka.

Foto: Gymnázium P. J. Šafárika v Rožňave

Na novoročnom výstupe na Volovec sa 5. januára už tradične zúčastnili aj hliadky predlekárskej prvej pomoci z radov Mládeže Slovenského Červeného kríža z Územného spolku v Rožňave. Pri výstupe spozorovali u staršieho pána ťažkosti a podľa príznakov vyslovili podozrenie na infarkt myokardu, priblížila Diana Matisová z gymnázia.

Kontaktovali záchrannú zdravotnú službu a dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža Adam Kalina a Adrián Adamik zhotovili improvizované nosidlá, ktoré pozostávali z transportnej plachty, lana a lyžiarskych palíc. Následne muža s pomocou jeho syna a ďalšieho účastníka výstupu Romana Nemca transportovali z neprístupného terénu na najbližšiu zvážnicu. Tam bol naložený do terénneho vozidla a prevezený na miesto, kde už čakala posádka rýchlej lekárskej pomoci.

V škole podľa Diany Matisovej organizujú v spolupráci so Slovenským Červeným krížom množstvo aktivít a súťaží, ktoré motivujú a učia žiakov, ako správne poskytnúť prvú pomoc. „Sme radi, že aj vďaka takýmto aktivitám sme pomohli zachrániť ľudský život. Budeme veľmi radi, ak naši žiaci budú príkladom nielen mladým ľuďom, ale aj mnohým dospelým, ktorí prvú pomoc nevedia poskytnúť," zakončila Diana Matisová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >