Francúzski lekári prvýkrát potvrdili nákazu koronavírusom u dieťaťa v maternici

SITA, 16. júla 2020 o 04:43

Testy odhalili, že sa vírus rozšíril z krvi matky do placenty, kde spôsobil zápal a preniesol sa na dieťa.

Bábätko sa nakazilo v maternici (ilustračné foto).

Foto: Shutterstock.com

Francúzski lekári potvrdili prvý prípad prenosu nového koronavírusu z tehotnej ženy na dieťa v jej maternici. Informujú o tom v prípadovej štúdii, ktorá vyšla v odbornom časopise Nature Communications. Chlapček dostal pár dní po narodení zápal mozgu, čo je výsledok toho, že vírus prešiel placentou a ešte pred narodením vyvolal infekciu, už sa však z toho zotavil.

„Bohužiaľ, v tomto prípade niet pochýb o prenose. Lekári si musia byť vedomí, že sa to môže stať. Nie je to bežné, to je jasné, ale môže sa to stať a musí sa to zvažovať pri klinickom testovaní," uviedol Daniele De Luca, medicínsky riaditeľ pediatrie a novorodeneckej intenzívnej starostlivosti v Nemocnici Antoina Beclera v Paríži.

Dvadsaťtriročnú matku, vtedy v treťom trimestri, prijali do nemocnice 24. marca s horúčkou a silným kašľom. Krátko po príchode absolvovala test na ochorenie COVID-19, ktorý bol pozitívny. Tri dni po hospitalizácii sa u bábätka začali prejavovať znaky ťažkostí a lekári ho priviedli na svet cisárskym rezom. Novorodenca okamžite izolovali na jednotke novorodeneckej intenzívnej starostlivosti. Testy krvi a tekutiny z pľúc dieťatka ukázali prítomnosť COVID-19, ale vylúčili iné vírusové, bakteriálne alebo plesňové infekcie. Ďalšie testy odhalili, že sa vírus rozšíril z krvi matky do placenty, kde spôsobil zápal a preniesol sa na dieťa.

Podľa De Lucu sa dosiaľ toto nepodarilo dokázať preto, lebo je na to potrebných veľa vzoriek. „Potrebujete materskú krv, novorodeneckú krv, pupočníkovú krv, placentu, plodovú vodu a to je počas pandémie extrémne náročné získať, keďže sú všade pohotovosti. Existuje niekoľko podozrivých prípadov, ale tie také zostávajú, pretože nikto nemal možnosť toto všetko otestovať a pozrieť sa na patológiu placenty," vysvetlil lekár.

V čase narodenia chlapčeka nemali lekári žiadne klinické pokyny, ako liečiť bábätká s COVID-19. Lekári zvažovali podávanie antivirotika remdesivir, ale dieťa sa postupne zotavovalo aj bez pomoci a nedostalo žiadne špecifické lieky. „Môžete vidieť pohár napoly prázdny alebo napoly plný. Zlou správou je, že v tejto anamnéze vírus napadá bábätko, dosahuje ho a vyvoláva príznaky. Dobrou správou je, že nakoniec sa dieťatko uzdravilo. Bábätko je klinicky v poriadku," skonštatoval De Luca.

Lekár zdôraznil, že tehotné ženy by mali byť pokojné, pretože tehotenstvo je veľmi kontrolované a v mnohých prípadoch nevzniká u detí žiadna ujma. Zároveň pripomenul, že nielen u tehotných žien, ale u všetkých, platí prevencia v podobe sociálnych odstupov aj umývania rúk.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >