Dve deti zomreli vo svete na akútnu hepatitídu neznámeho pôvodu

Gabriela Bachárová, 1. augusta 2022 o 12:26

Španielsko hlási prvé dve úmrtia v dôsledku akútnej hepatitídy neznámeho pôvodu, ktorá sa už niekoľko mesiacov objavuje vo svete u detí. Na Slovensku sme ju ešte nezaznamenali.

Príčina záhadnej hepatitídy stále neznáma.

Foto: Shutterstock.com

Ministerstvo zdravotníctva v Madride informovalo, že v krajine evidujú 46 prípadov ochorenia, pričom tri si vyžadovali transplantáciu pečene. Z týchto troch dve deti zomreli, 15-mesačné bábätko v júni a šesťročné dieťa v júli.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že k 28. júlu eviduje toto ochorenie 21 krajín, ktoré majú dovedna 507 prípadov. Viac ako polovica z nich, 273, je vo Veľkej Británii. Spojené štáty americké majú najmenej 180 prípadov a šesť hlásených úmrtí.

Španielsko tvrdí, že začalo pozorne sledovať situáciu po upozornení Svetovej zdravotníckej organizácie zo strany Británie po náraste prípadov. Ministerstvo uviedlo, že zatiaľ nezaznamenalo nárast počtu prípadov tohto typu hepatitídy v porovnaní s odhadmi.

Zdravotnícki predstavitelia sú stále zmätení príčinami tejto hepatitídy a tvrdia, že dostupné dôkazy poukazujú na žalúdočnú virózu, o ktorej však nie je známe, že by spôsobovala problémy s pečeňou u inak zdravých detí. Objavovali sa i hypotézy, že za vznikom hepatitídy u detí môže stáť ochorenie Covid-19.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) prvýkrát informovala o záhadnej hepatitíde v apríli, keď sa v Škótsku vyskytlo desať prípadov u detí mladších ako desať rokov. Hepatitída postihuje celkom malé deti, ale objavila sa aj u 16-ročného dieťaťa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >