Drogám sa v lete darí. Mladí preferujú marihuanu, boháči kokaín

TASR, 24. júla 2020 o 04:29

Leto je nielen obdobím bezstarostného oddychu, prináša tiež zvýšené riziko užívania drog. Mladí hľadajú nové zážitky, majú veľa voľného času a ten bez dozoru dospelých využívajú aj na drogové experimenty.

Na rozdiel od 90-tych rokov sú dnes tvrdé drogy málo rozšírené, najčastejšie mladí ľudia vyhľadávajú marihuanu.

Foto: shutterstock.com

Pripomína to riaditeľ bratislavského Centra pre liečbu drogových závislostí a hlavný odborník ministerstva zdravotníctva Ľubomír Okruhlica. Ako uviedol, rekreačné užívanie alkoholu alebo drog je v lete rozšírenejšie, pretože prázdniny na to vytvárajú podmienky. Mladí sú bez dozoru a majú chuť experimentovať. „Majú veľa voľného času bez toho, aby boli v nejakej štruktúre, či už je to výučba, školské družiny. Krúžky bývajú často v lete prerušené. Mnohí rodičia sú v práci,“ konštatoval Ľubomír Okruhlica s tým, že v takých prípadoch ak mladistvých niekto ponúkne drogou, ťažšie ju odmietnu.

Sám má skúsenosti, že začiatkom jesene navštívia jeho centrum rodičia, lebo spozorovali, že dieťa má problém a chcú, „aby sa to zastavilo“.

Mladí Slováci najčastejšie skúšajú marihuanu. Ľudia s vyššími príjmami uprednostňujú syntetické drogy a halucinogény. Drogou pre „elity“ je kokaín. V 90-tych rokoch minulého storočia boli rozšírené najmä tvrdé drogy, ktoré sú u nás síce stále dostupné, ale medzi mladými sa užívajú v menšej miere.

Dostupnosť drog nie je len otázkou Bratislavy, ale aj menších miest. „Stále vidíme, čo sa týka počtu osôb so závislosťou, že sa to nemení. Mení sa len štruktúra,“ komentoval s tým, že do centier chodí so žiadosťou o liečbu oveľa menej závislých od heroínu, ale oveľa viac ľudí so závislosťou od pervitínu, marihuany a s kombinovanými závislosťami. Stále viac sa objavujú závislosti od alkoholu a kokaínu.

Zmena v správaní súvisí podľa Okruhlicu so sociálno-ekonomickou situáciou. „Keď spoločnosť zbohatla, tak jednak má na drogy. Sú dostupnejšie pre mnohých," doplnil s tým, že v minulosti prechádzal heroín všetkými sociálnymi vrstvami, v súčasnosti ho užívajú osoby na okraji spoločnosti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >