Dosť bolo plytvania, v predaji je nová značka oblečenia: Dobro sa nosí

PR článok, 23. septembra 2019 o 00:00

Poštová banka spustila predaj vlastnej kolekcie oblečenia pod názvom Dobro sa nosí. Záujemcovia ju nájdu v NOSENE a jej kúpou sa aj oni stanú nositeľmi dobra. Celý výťažok z predaja totiž poputuje nadanému Nicolasovi, ktorého rodina sa ocitla v ťažkej životnej situácii.

Vedeli ste, že textilný odpad je po plastoch druhým najpočetnejším?

Foto: Poštová banka

Každý Slovák ročne vyhodí 4-12 kg oblečenia, v Európskej únii je to až 6 miliónov ton šatstva. Textilný odpad sa tak stáva druhým najpočetnejším hneď po plastoch. Akurát, že sa javí ako omnoho devastačnejší. Módny priemysel Zem znečisťuje už v štádiu pestovania plodín, z ktorých sa textílie vyrábajú. Následne sa tak deje v každej ďalej fáze výroby látky a odevov. A napokon, ako sme spomínali v úvode, každý siedmy z nás už nepotrebné oblečenie, jednoducho, vyhodí. Z našej planéty si tak robíme textilné smetisko. Pritom máme toľko možností, vďaka ktorým sa tomu môžeme vyhnúť.

Nevyhadzujte, prešívajte...

Vyskúšať môžete napríklad UPcycling. Vdýchnite starým a nepotrebným kúskom nový život a vyrobte si nové s úžitkovou hodnotou. Vďaka upcyclingu si môžete ľahko vyrobiť utierky, vrecúška na zeleninu a ovocie či gumičky do vlasov. Ak si trúfate a máte predstavivosť a zručnosť módneho návrhára, pokojne sa pustite do náročnejších prác, akými sú košele či nákupné tašky.

Nevyhadzujte, vymieňajte...

Medzi nami je, našťastie, čoraz viac uvedomelých ľudí, ktorí už zmenili svoj postoj k móde a začali sa správať zodpovedne k prírode a napokon aj k svojej peňaženke. Vidieť to aj na stále častejšie organizovaných a stále bohatšie navštevovaných SWAPOCH. Odporúčame vyskúšať. Ide o vzájomnú výmenu oblečenia, vďaka ktorej sa zbavíte vecí, ktoré už nenosíte, do ktorých ste pribrali, ktoré vás prestali baviť... a do šatníka vám pribudnú nové kúsky, ktoré vás nestoja nič navyše.

Nevyhadzujte, darujte...

Ďalšou z možností je darovanie oblečenia alebo ho dajte do second-handu. Známy sekáč NOSENE, ktorý nájdete v Bratislave a v Banskej Bystrici, ročne príjme niekoľko ton oblečenia, a to starostlivo pretriedi. Dobré kúsky dostávajú druhú šancu v predajni alebo ich prešijú na iné oblečenie a tie horšie putujú na recykláciu. Využijú sa ako náplň do autosedačiek, šijú sa z nich obaly na tablety, knižky, na okuliare a podobne.

Aj Poštová banka si uvedomuje svoju spoločenskú zodpovednosť i v oblasti ochrany životného prostredia, ako aj silu mobilizovať, viesť širokú verejnosť k udržateľnému životnému štýlu. Práve preto vznikol nový projekt Poštovej banky Dobro sa nosí, ktorým chce priložiť ruku k dielu a inšpirovať k tomu aj iných.

Nový projekt Poštovej banky Dobro sa nosí má výrazný ekologický rozmer.

Foto: Poštová banka

„Sme vôbec prvá banka, ktorá má vlastnú značku oblečenia a viacerí sa pýtajú, čo my máme s módou? Minimálne toľko ako každý jeden z nás. Sme si dobre vedomí negatívneho vplyvu textilného priemyslu na planétu a je nám jasné, že ak chceme zmeniť postoj ľudí k nakupovaniu oblečenia a k obliekaniu, musíme začať od seba,“ vysvetľuje hovorkyňa banky Lýdia Žáčková.

Prvým krokom bolo zrušenie dress code na centrále banky. Zamestnanci tak dostali možnosť obliekať sa slobodne, šetriť peniaze aj životné prostredie. Už totiž nemusia nakupovať dvojnásobok oblečenia – na voľný čas a predpísané kúsky do práce. Menej oblečenia v šatníku znamená aj menej odpadu. Tu však vznikla otázka, čo s už nepotrebným biznis oblečením? A tak sa v banke zorganizovala zbierka. „Dokopy sa nám podarilo vyzbierať až 526 dobrých kúskov. Vyše 180 z nich bolo určených na recykláciu a zo zvyšných vznikla kolekcia „Dobro sa nosí“. Tá bola uvedená do predaja na evente v polovici septembra,“ upresňuje L. Žáčková. Zúčastnilo ho veľa zvedavých, ale aj veľa uvedomelých ľudí, ktorým problém menom fast fashion nie je ukradnutý. A tí, ktorí doteraz nepočuli o dopadoch instantnej, ľahko dostupnej, lacnej a ničivej „rýchlej módy“, sa o nich dozvedeli viac počas diskusie so stylistkou Barborou Yurkovic, zakladateľkou NOSENE Katarínou Hutyrovou a Lýdiou Žáčkovou, hovorkyňou Poštovej banky, ktorá sa rozhodla podporiť zelenú myšlienku aj v oblasti módy.

„Keď ma oslovili s projektom Dobro sa nosí, neváhala som. Poštová banka ako prvá v bankovom sektore zrušila rovnošaty zamestnancov a tí darovali svoje, už nepotrebné biznis oblečenie do Nosene. Dosiahli tým pár podstatných vecí: zamestnanci nemusia nakupovať do dvoch šatníkov, nepotrebné veci dostali nový život v NOSENE a tie, ktoré sa nedali zaradiť do predaja, išli priamo na recykláciu. Pokiaľ aj vy vyhadzujete oblečenie do smetiaku, odkiaľ sa recykluje max. 10 %, skúste tiež zvážiť zodpovednejší variant,“ radí Barbora Yurkovic.

Nositeľom dobra sa môže stať každý, kto si z kolekcie Dobro sa nosí niečo vyberie. Celý výťažok z predaja totiž poputuje nadanému študentovi vysokej školy, ktorého rodina sa ocitla v ťažkej finančnej situácií. Nicolas Mikulík študuje na Fakulte informatiky a informačných technológií v Bratislave. Tento skromný, srdečný a mimoriadne talentovaný mladý muž aj vďaka samoštúdiu ovláda niekoľko cudzích jazykov, píše poviedky v anglickom jazyku, pracuje ako dobrovoľník a popri tom všetkom brigáduje, aby si zarobil na štúdium a finančne pomohol svojej rodine. „Predajom oblečeniu z kolekcie Dobro sa nosí urobíme hneď niekoľko dobrých vecí naraz. Oblečeniu dáme druhú šancu, planétu ušetríme od ďalšieho odpadu a Nicolasovi umožníme študovať bez starostí, kde na to vziať,“ dodáva L. Žáčková. O projekte sa viac dozviete na www.postovabanka.sk/dobrosanosi.

Tým však banka nekončí. V konaní dobra chce pokračovať, pretože v dobro verí. „Veríme, že #dobrosanosi aj v dnešnom svete, pretože je nadčasové. V rámci tejto myšlienky sa Poštová banka bude i naďalej venovať EKO témam, nielen v oblasti módy, ale aj ďalším CSR aktivitám,“ dodáva L. Žáčková.

Jeden z kúskov v secondhande NOSENE.

Foto: Poštová banka






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa