Doma s deťmi. Tip na aktivitu 32: Oprášte staré grécke báje a otestujte sa, kto bol kto

Patricia Poprocká, 8. mája 2020 o 04:43

Spoločenstvo bohov sídliace na najvyššom gréckom vrchu Olymp, ktorému vládne Zeus. Bohovia pomáhajú svojim obľúbencom a trestajú tých, ktorí sa im znepáčia... Grécke báje a povesti sú dnešnej rodičovskej generácií známe predovšetkým z knihy Eduarda Petišku či filmu Súboj Titanov, a spoznať by ich mali určite aj deti.

Grécku mytológiu pútavo zobrazil film Súboj titanov.

Foto: moviemania.sk

Antické Grécko významne ovplyvnilo svetové dejiny aj kultúru. Pútavé príbehy bohov a hrdinov môžu deti zaujať a zároveň prispejú k ich základnému všeobecnému prehľadu. Napokon, antika mala vplyv aj na umenie, politiku, filozofiu i vzdelanie o stáročia neskôr. Na grécku kultúru plynule naviazal Staroveký Rím, neskôr sa ju snažila oživiť renesancia s velikánmi ako Leonardo da Vinci či Michelangelo.

Aj deti sa budú pozerať na aténsky Akropolis inak než na nejakú zrúcaninu, ak budú vedieť, kto bola Pallas Aténa a čo všetko sa jej prisudzuje.

Čítajte si teda s deťmi staré grécke báje. Mená sú možno na prvé počutie zložité, ak ich však príbehy hrdinov a bohov zaujmú, ľahko si ich zapamätajú.

Pre tých, ktorí ich už majú v malíčku, je tu malý test.

Roztrieďte, kto je staroveký grécky boh a kto hrdina.

Poseidon, Hermes, Perseus, Médea, Oidipus, Héra, Afrodita, Orfeus, Pallas Aténa, Nioba, Prometeus, Andromeda, Odyseus, Zeus, Európa, Hádes, Herakles, Helios, Áres, Demeter

Riešenie:

Grécki bohovia: Poseidon, Hermes, Héra, Afrodita, Pallas Aténa, Zeus, Hádes, Helios, Áres, Demeter
Antickí hrdinovia: Perseus, Médea, Oidipus, Orfeus, Nioba, Prometeus, Andromeda, Odyseus, Európa, Herakles





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >