Dobrá správa z Tatier, kamzíkov je viac

SITA, 27. júla 2020 o 04:36

O 22 kamzíkov viac než pred rokom narátali zoológovia v Tatrách počas jarnej kamzičej inventúry na slovenskej i poľskej strane hôr.

Najviac kamzíkov napočítali v Tatrách pred dvoma rokmi, 1 431.

Foto: Zdeno Vlach

„Rekordy tentokrát síce nepadali, ale s výsledkom sme spokojní, keďže viac ako šestnásť percent zo spočítaných jedincov predstavovali mláďatá. Za posledné štyri roky je to najvyšší prírastok,“ okomentoval výsledky Jozef Hybler, zoológ Štátnych lesov TANAP-u, ktoré sú hlavným organizátorom pravidelného spočítania kamzičej zveri.

Rekordné počty
Kamzíky sa počítajú na jar a na jeseň. Najviac kamzíkov zatiaľ napočítali na jeseň 2018, kedy v Tatranskom národnom parku zahliadli celkovo 1 431 kamzíkov. Jar bola najúspešnejšia v rokoch 2016 a 2014, kedy bolo napočítaných zhodne po 1 232 jedincov.
Zatiaľ čo u nás narátali 97 novonarodených mláďat, v poľskej časti národného parku zapísali do sčítacích hárkov 62 tohtoročných kamzíčat. Celkovo zaevidovali 972 kamzíkov, z toho 643 spozorovali na slovenskej strane Tatier.

Tohtoročné jarné spočítanie kamzičej zveri vyšlo až na tretíkrát, jeho organizátori totiž čakali na vhodné podmienky, keďže práve počasie zmarilo predchádzajúcu kamzičiu inventúru, ktorá bola uplynulú jeseň.

Ani teraz to však nebolo úplne ideálne. „Napriek tomu, že o slnko nebola núdza, niektoré doliny boli veľmi veterné. Z poľskej strany k nám navyše práve v ten deň zalietavali lietadlá, ktoré zhotovovali ortosnímky, čo pôsobilo trošku rušivo,“ zhodnotil podmienky júlovej kamzičej inventúry Jozef Hybler.

Spočítanie poskytuje aj mnohé cenné informácie o zvieracom živote v Tatrách. Zoológovia napríklad videli útok orla na svišťa v oblasti Hrubej kopy, kamzíka v pásme lesa nad horárňou v Bielovodskej doline či medveďa schádzajúci zo Žabieho vrchu Javorového.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >