Doba prináša aj šťastné príbehy, žena v umelom spánku a na pľúcnej ventilácii porodila zdravého synčeka

Gabriela Bachárová, 13. novembra 2020 o 04:30

Češka Anna Bobková sa pripravovala na pôrod svojho tretieho dieťatka, no určite si nepredstavovala, za akých dramatických okolností príde jej synček Josef na svet.

Anna Bobková ťažkú situáciu zvládla a teší sa z tretieho dieťaťa.

Foto: Česká televízia

Mladá žena musela byť kvôli ťažkému priebehu ochorenia Covid-19 uvedená do umelého spánku a pripojená na umelú pľúcnu ventiláciu, takzvaný ventilátor. Ten je pomáhal s dýchaním, keď toho už neboli schopné pľúca zasiahnuté ťažkým zápalom.

Lekári z Nemocnice milosrdných bratov v Brne tak v rukách nemali len Annin život, ale aj prežitie jej potomka. Nechceli riskovať, že by matkina neľahká situácia mohla spôsobiť poškodenie plodu. Termín pôrodu mala Anna stanovený až o dva mesiace neskôr, ale v nemocnici sa rozhodli nečakať. Padlo rozhodnutie: okamžité ukončenie tehotenstva cisárskym rezom.

S tehotnou ženou na umelej pľúcnej ventilácii sa ešte nikdy nestretli, museli sa preto radiť, kde sa dalo. „Kontaktovali sme fakultné nemocnice, zbierali sme dáta, pretože evidencia takých prípadov je ešte malá,“ uviedla pre Českú televíziu lekárka Oddelenia anesteziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny Lenka limešová.

Malý Josef. Možno neuverí, keď mu budú rozprávať, ako dramaticky sa začal jeho život.

Foto: Česká televízia

Chlapček po narodení vážil 1 600 gramov, čo je hmotnosť, ktorá umožňuje prežitie. „Novorodenec bol okamžite po pôrode prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti do fakultnej nemocnice na Obilnom trhu. Tam sa špecializujú na deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou,“ popísal primá Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Milosrdných bratov Ivan Huvar.

„Pacientka napriek svojmu vážnemu stavu porodila zdravého syna. Mamičke i synovi Josefkovi prajeme veľa síl a zdravia, na našich lekárov sme hrdí. Gynekologicko-pôrodnícke oddelenie a Oddelenie anesteziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny si zasluhuje náš obdiv,“ vyzdvihla nemocnica prácu svojich zdravotníkov.

Mamičku prebudili z umelého spánku jedenásť dní po pôrode (chlapček sa narodil už na konci októbra). Bola šťastná, že má zdravé dieťa, ale trápilo ju, že s ním nemôže byť. „Najhoršie bolo zistenie, že nemám bábätko, to bolo veľmi psychicky náročné. Mala som halucinácie a chvíľu mi trvalo, kým som pochopila, ako sa to stalo,“ uviedla pre Českú televíziu.

Musela sa preto uspokojiť s chlapcovými fotografiami. Vo štvrtok sa s ním už mala vidieť rovnako ako s dvomi ďalšími deťmi. Ak všetko pôjde dobre ako doteraz, už čoskoro sa všetci zvítajú doma.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >