Dlhý príbeh. Život ilustrátora detských kníh až po tragický koniec priblíži výstava

TASR, pt, 18. januára 2019 o 10:48

Biely tesák, Volanie divočiny, Jazdec bez hlavy, to sú len niektoré z detských kníh, ktoré ilustroval slávny slovenský umelec František Hübel. Jeho životu a dielu je teraz venovaná výstava Dlhý príbeh v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne.

Výstava potrvá do konca marca.

Foto: Oravská galéria

Tvorba Františka Hübela je veľmi pestrá. Maliar a ilustrátor počas svojho života prešiel od epického relizmu, ktorý bol typický najmä pre ilustrovanie kníh až ku geometrickej abstrakcii. Zrejme aj preto názov výstavy – Dlhý príbeh.

Práve po jeho tragickej smrti v Bratislave sa v jeho ateliéri našli maľby v štýle geometrickej abstrakcie, ktoré naznačujú jeho vnútorný smútok a depresie.
„Návštevníci výstavy si môžu prezrieť umelcove ranné kresby ešte z vysokoškolských štúdií v päťdesiatych rokoch minulého storočia, až po ilustrácie, kresby, grafiky a maľby, datované v druhej polovici sedemdesiatych rokov, kedy bolo jeho dielo predčasne tragicky ukončené," uviedla riaditeľka Oravskej galérie Eva Ľuptáková. Výstava potrvá do konca marca.

Inštalácia je podľa nej radená chronologicky. „Jednotlivé časové etapy sa rovnako ako aj polohy tvorby voľne prelínajú a dopĺňajú. Výtvarná činnosť Hübela prešla viacerými, zdanlivo veľmi odlišnými vývinovými etapami.

František Hübel sa narodil v roku 1934 v Krásne nad Kysucou a zomrel roku 1978 v Bratislave. V rokoch 1953 až 1959 absolvoval štúdium v grafickom oddelení Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave u profesora Vincenta Hložníka, s ktorým mali veľmi dobrý vzťah. Po ukončení štúdia pracoval v období rokov 1962 až 1968 ako výtvarný redaktor vydavateľstva Mladé letá.

Za ilustrátorskú tvorbu získal František Hübel viacero ocenení. Je jedným z dvanástich spoluzakladateľov Kysuckej galérie, ktorá od vzniku v roku 1981 spravuje jeho rozsiahlu výtvarnú pozostalosť - 1699 malieb, kresieb, grafík a ilustrácií vo svojom zbierkovom a 1704 diel vo svojom dokumentačnom fonde.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >