Dievčatko z Granka oslávilo 42 rokov. „Pri fotení sa mi veľmi chcelo spať,“ spomína Veronika Fojtů

Gabriela Bachárová, 18. decembra 2019 o 05:13

Na fotografovanie ikonického obalu rozpustného kakaa Granka si Veronika Fojtů pamätá celkom dobre, hoci vtedy mala len necelé tri roky. Spomína si na mňaučanie mačiek, pretože majiteľka ateliéru, v ktorom sa fotilo, bola ich veľká milovníčka. V pamäti dnes 42-ročnej žene a mamičke troch detí utkvelo aj to, že sa jej veľmi chcelo spať a chvíľku trvalo, kým sa začala na fotoaparát usmievať.

Veľká podoba tam stále je.

Foto: Nestlé, koláž Juraj Stoklas, Pravda

Legendárny nápoj Granko tento rok oslávil 40 rokov. Jeho príbeh začal v roku 1979, keď sa v národnom podniku Čokoládovny Praha začalo vyrábať prvé rýchlorozpustné sladené kakao u nás. Na výrobu vybrali závod Soja Kolín v Česku. Nový produkt si hneď získal veľkú obľubu, v 80. rokoch sa na trh chŕlilo až 180 ton Granka mesačne.

V Československu bola v sedemdesiatych rokoch dostupná iba veľmi obmedzená zahraničná ponuka granulovaného kakaa. Vtedajšie vedenie Čokoládovní chcelo priniesť podobný produkt, ktorý by sa vyrovnal západnému vzoru.

Receptúru vymysleli pomerne rýchlo, s názvom to už bolo trochu horšie. Vyhlásili preto verejnú súťaž, do ktorej prišlo viac ako 800 návrhov. Za najlepší vybrali názov Granko, čo je vlastne skratka spojenia Granulované kakao. O výhru sa nakoniec podelilo sedem výhercov, ktorí priniesli navlas identický návrh.

Veronika Fojtů. Stále v nej poznať dievčatko z Granka.

Foto: Nestlé

Prvý a dodnes ikonický obal výrobku bol zostavený z ôsmich čiastkových návrhov, na ktorých sa podieľalo niekoľko výtvarníkov. Autorom prednej strany krabičky a loga je vtedajší vedúci propagačného oddelenia podniku, akademický maliar Karel Fojtů. Autorom fotografie dievčatka je známy český fotograf Jiří Putta. No a modelkou stála dcéra Karla Fojtů Veronika, ktorá tento rok oslávila 42 rokov. Ako spomína na fotografovanie, to sme sa opýtali v našom rozhovore.

Vzácnu originálnu fotku mám odloženú v albume


Rozhovor s Veronikou Fojtů, dievčatkom z Granka.

Veronika Fojtů na oslave 40. narodenín Granka.

Foto: Nestlé

Spoznávajú vás aj dnes ľudia na ulici? Na to malé dievčatko sa totiž stále veľmi podobáte.
Občas ma ľudia spoznávajú. Možno niektorí na základe podoby s fotkou z obalu Granka, ale tiež z rozhovorov, článkov a fotiek, ktoré sa objavujú v médiách práve v súvislosti s fotením pre Granko.

Na fotografovanie si sama zrejme nepamätáte...
Pamätám si, že sa mi chcelo veľmi spať a chvíľu trvalo, kým sa podaril urobiť ten správny záber. Nemala som ešte ani tri roky, bolo to pre mňa vtedy celkom náročné, ale rada na to spomínam a fotku z diapozitívu mám dodnes. Pamätám si, ako som bola sama v miestnosti s množstvom mňaukajúcim mačiek. Majiteľka štúdia sa totiž venovala ich chovu. Fotograf bol schovaný za čiernou látkou. No a všetci odo mňa samozrejme chceli, aby som sa usmievala. Dnes už viem, že so mnou bola aj mamička. Bola som skôr hanblivá, a tak ani natáčanie reklám pre televíziu nebolo úplne jednoduché. Vzácnu originálnu fotku mám samozrejme odloženú vo svojom osobnom albume.

Keď ste sa potom vídavali na obale Granka, aký to bol pocit?
Povesť dievčatka z Granka sa so mnou niesla od základnej až po vysokú školu. Rozhodne mi to ale štúdium neuľahčilo a ani k tomu vlastne nebol žiaden dôvod. Pár roztomilých situácií som ale vďaka tomu zažila.

Ako vám pózovanie pre Granko ovplyvnilo život? Alebo máte pocit, že neovplyvnilo?
Samotné fotenie na obal Granka ani ďalšie reklamy určite nie. Oveľa väčší vplyv malo profesijné zameranie môjho otca (autor víťazného návrhu pre prvý obal Granka, pozn. red.), ktorý je akademickým maliarom, a preto som mala vždy bližšie k výtvarnému umeniu. Tomu sa venujem dodnes.

Pijete Granko dodnes? Čo pre vás znamená?
Priznám sa, že ani vtedy som nepatrila a ani dnes nepatrím k tým, čo si ráno s chuťou hrnček kakaa dajú, aj keď sa mi hrnčeky Granka veľmi páčia a používam ich rada. Granko mám od detstva ja aj moje deti radšej na pudingu než s mliekom. Myslím, že si k nemu asi každý Čech i Slovák nájde svoju cestu. Viem, že obľúbenosť Granka na trhu je unikátna - 9 z 10 ľudí kupujúcich kakao do mlieka si v obchode vyberie Granko. Ako sa hovorí, chutí stále tak, ako ho máme radi.

Můžete nám povedať pár slov o vašej rodine, zamestnaní?
Môj otecko Karel je akademický maliar, a práve on v roku 1978 vyhral so svojim návrhom súťaž o dizajn na nové rozpustné kakao, ktorú vypísal pre svoju chystanú novinku podnik Čokoládovne. Vtedy tam bol vedúcim oddelenia propagácie, navrhoval veľa obalov a veľmi ma bavilo sledovať jeho prácu vo fotokomore, pri detailnom vyfarbovaní a lepení... V Čokoládovniach pracovala aj moja mamička Věra, a to v oddelení, ktoré by sme dnes pomenovali IT.

Spolu so sestrou Gabrielou sme obe nasledovali rodičov v tvorivých činnostiach, ja som vyštudovala odbor Knižná grafika a písmo a Textilná tvorba na umeleckopriemyslovej škole a sestra architektúru. Po dokončení štúdia som navrhovala interiéry, pracovala v knižnom nakladateľstve, dodnes sa venujem maľovaniu na keramiku, vediem výtvarné krúžky pre deti a mojou súčasnou hlavnou činnosťou sú aktivity spojené so stavebnicou Lego. Mám tri deti, ktoré podporujem v ich záujmoch a tvorivých a športových aktivitách.

Video z nedávnych osláv 40. narodením Granka, v ktorom uvidíte, že Veronika Fojtů sa na to dievčatko z obalu Granka stále veľmi podobá




Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >