Čo ukáže 3D a 4D ultrazvuk plodu. Odhalí aj vrodené chyby

gb, 2. marca 2023 o 04:15

3D a 4D ultrazvuk okrem toho, že budúcej mamičke prinesie zážitok z nevšedného pohľadu na dieťatko, pomáha aj v diagnostike vrodených vývojových chýb, napríklad mozgu, chrbtice alebo aj srdca.

3D/4D ultrazvuk je nielen peknou pamiatkou.

Foto: Agel Zvolen

Počas tehotenstva sa pomocou ultrazvuku robia viaceré skríningové vyšetrenia plodu. Kontroluje sa rast bábätka, vývoj orgánov a prítomnosť niektorých špecifických znakov, ktoré by mohli upozorniť na možné vrodené genetické ochorenie plodu. V posledných desaťročiach sa vývoj ultrazvukových prístrojov zameriaval nielen na skvalitnenie dvojdimenzionálneho (2D) obrazu, ale aj na vývoj nových technológií troj- a štvordimenzionálneho obrazu (3D/4D).

,,Softvér v ultrazvukovom prístroji je schopný vypočítať tretiu rovinu a my získame plastický obraz plodu. Štvrtou rovinou sa rozumie čas, dokážeme teda snímať videosekvenciu v plastickom obraze. Tieto techniky okrem toho, že budúca mamička odchádza s pekným obrázkom bábätka, pomáhajú aj v diagnostike vrodených vývojových chýb, napríklad mozgu, chrbtice alebo aj srdca,“ vysvetľuje lekárka Kristína Bihariová z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen. Práve toto zdravotnícke zariadenie začalo vylepšený ultrazvuk ponúkať ako novinku.

Obrovský prínos

Prínos takéhoto vyšetrenia je pre matku aj dieťa obrovský. Ako vysvetľuje odborníčka, pri kvalitne urobenom vyšetrení je možné diagnostikovať mnohé ochorenia plodov. ,,Ide o anatomické anomálie (napríklad chýbanie ruky, zlý vývoj obličiek), o genetické ochorenia (Downov syndróm), ale aj riziko vývoja preeklampsie matky (ochorenie s vysokým krvným tlakom a rastovým zaostávaním bábätka, ktoré často vyústi do predčasného pôrodu),“ hovorí lekárka.

Ďalej je možné identifikovať placentárne patológie, či už nepravidelné uloženie placenty, alebo jej predčasné odlučovanie. ,,A v neposlednom rade nám veľmi pomáha aj na pôrodnej sále počas pôrodu, kedy často ultrazvukové vyšetrenie napovie, prečo nepostupuje pôrod, alebo odhalí príčinu krvácania po pôrode,“ vysvetľuje skúsená lekárka. Ultrazvukové vyšetrenia priniesli do práce gynekológov a pôrodníkov kvalitu, ktorá zachraňuje životy.

Presné načasovanie

Skríningové vyšetrenia bábätiek majú svoje presné načasovanie. Celkovo sú tri, prvom, druhom a treťom trimestri. Prvé vyšetrenie sa robí v čase od 12. do 14. týždňa, kedy má plod od hlavy po zadoček dĺžku 46 až 84 mm. V rámci tohto vyšetrenia sa určuje riziko chromozomálnych ochorení detí, a to konkrétne Downovho, Edwardsovho a Patauovho syndrómu aj riziko preeklampsie maminky a rastového zaostávania plodu. Tieto riziká sa zhodnotia pomocou špeciálneho softwaru Fetal Medicine Foundation, ktorý vyžaduje každoročné preskúšanie akreditovaného lekára.

Druhé vyšetrenie sa prevádza od 20. do 22. týždňa tehotenstva. Tu sa hodnotí vývoj bábätka: rast, vnútorné orgány a končatiny. Okolo 30. týždňa sa prevádza posledné skríningové vyšetrenie. Opätovne sa hodnotí rast plodu a vývoj orgánov, placenta aj prietokové parametre.

Pri 3D či 4D vyšetrení sa odhalí aj chybný vývoj vnútorných orgánov, najčastejšie sú to srdcové anomálie, ale aj vrodené chyby pľúc, obličiek, mozgu, alebo chýbanie, respektíve deformita končatín. „Detičky, ktoré nemajú v poriadku chromozomálnu výbavu, alebo majú iné metabolické ochorenie, mávajú súbor vrodených chýb na základe, ktorých sa dá predpokladať, o aké základné ochorenie sa jedná,” hovorí lekárka Kristína Bihariová.

Aký je ďalší postup

Pri zistení vrodenej vývojovej chyby sa väčšina pacientiek zo Zvolena odosiela na vyššie spádové pracovisko do Banskej Bystrice na potvrdenie ultrazvukového nálezu. V prípade srdcovej chyby sú pacientky odoslané na echokardiografické vyšetrenie do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici alebo do Ústavu srdcovocievnych chorôb v Bratislave.

V prípade, že ide o podozrenia na chromozomálne ochorenie plodu, nasleduje vyšetrenie v genetickej ambulancii. Potvrdenie diagnózy genetického ochorenia prebieha pomocou amniocentézy – odberu plodovej vody. Toto vyšetrenie sa uskutočňuje ambulantne, odoberá sa cca 20 mililitrov plodovej vody vpichom priamo do maternice. V plodovej vode plávajú bunky plodu a tie sa následne vyšetrujú.

„Ak v prvom trimestri zistíme vyššie riziko preeklampsie u matky alebo riziko horšej výživy plodu z placenty, nasadzujeme liečbu anopyrínom, ktorý sa užíva do 36. týždňa tehotenstva. V prípade komplikácií spojených s placentou sa tehotenstvo častejšie sleduje a pristúpi sa k eventuálnemiu skoršiemu pôrodu, ak sú prítomné známky ohrozenia bábätka,” dodáva Kristína Bihariová.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa