Čím v zime kŕmiť vtáčikov?

TASR, 10. januára 2023 o 04:28

Nakŕmiť v zime vtáčikov je určite dobrým skutkom a deti tak vediete k láske k prírode. Viete však, čo vtákom dať, aby ste im neublížili?

Vtáčiky uvítajú semená či orechy.

Foto: Shutterstock.com

Potrava pre vtáctvo by mala byť prírodná, nesolená, nekorenená i nesladená. Veľmi vhodná, lacná a dostupná je podľa Michala Nogy z Mestských lesov v Bratislave slnečnica, pripomína tiež, že sa dajú kúpiť aj rôzne zmesi semien. Vtáctvom veľmi obľúbené sú napríklad orechy. Ideálne ale je, aby sa dávali do kŕmidla už rozlúsknuté.

Okrem nevhodnej potravy, ako je napríklad pečivo, chlieb či zvyšky jedál, je tiež dôležité ustriehnuť, či sa semienka v kŕmidle nekazia, prípadne neplesnivejú. Ak áno, stačí ho iba vyčistiť. „A ak máme možnosť, kŕmidlo umiestňujme ďalej od skiel. Znížime riziko úrazov po nárazoch,” odporúča Michal Noga.

Ornitológovia upozorňujú na výskyt chorých vtáčích jedincov. „Ak sa na kŕmidle bude zdržiavať vtáča bez plachosti, apatické, s akoby špinavým zobáčikom, môže ísť o takzvanú kŕmidlovú chorobu,” podotýka Noga. Pre človeka to síce riziko nepredstavuje, ale pre vtáctvo je to vážny problém. Vtedy sa s kŕmením musí na desať dní prestať a kŕmidlo vydezinfikovať. „Je veľa rôznych fór a diskusií, kde ornitológovia radi poradia,” dodal.

Ak nie je možnosť zavesiť kŕmidlo na okne, balkóne či na záhrade, prikŕmiť vtáctvo sa dá aj v desiatkach kŕmidiel v mestských lesoch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >