Bŕŕŕ, z fotky vnútri až mrazí. Ale áno, aj takto môže vyzerať dieťa bezprostredne po narodení

Patricia Poprocká, 24. septembra 2024 o 05:33

Pre neznalých veci to na prvý pohľad vyzerá ako nádor alebo opuch mozgu. Našťastie, nie je to jedno ani druhé, a aj keď sa to nezdá, dieťa je úplne v poriadku.

Nie každé bábätko vyzerá pri narodení ako z reklamy, aj keď je úplne zdravé.

Foto: shutterstock.com

Bábätko pri prechode pôrodnými cestami môže prísť na svet aj s takto extrémne zmeneným tvarom lebky, ako môžete vidieť nanasledujúcej fotografii. Ešte lepšou správou je, že hlávka dieťaťa sa dá sama do poriadku veľmi rýchlo, a to do 24 hodín, čo môžete vidieť na ďalšej fotke, ak si kliknete na šípku na boku obrázku.



Ako je to možné? Príroda aj v tomto smere zariadila všetko priam geniálne a dieťa je na prechod pôrodnými cestami pripravené dokonale. Lebka bábätka je zložená z piatich hlavných kostí, ktoré sú od seba oddelené. To znamená, že sa môžu prekrývať a meniť tvar tak, ako je potrebné, aby sa dieťa dostalo na svet cez pôrodné cesty. Ak je tlačenie pri pôrode príliš dlhé, alebo ak je dieťa otočené v polohe „chrbta k chrbtu“, môžu byť kosti posunuté až do takéhoto extrému, ako vidno na obrázku. Nuž, aj toto je pôrodná realita, ktorú je dobré poznať, odlišná od tej, ktorú vidíme vo filmoch či reklamných obrázkoch s dokonale vyzerajúcim dieťatkom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >