Bronzový model Bratislavy 18. storočia vystavili na Vajanského nábreží

TASR, 11. októbra 2019 o 05:01

Ak ste z Bratislavy či blízkého okolia, bežte sa spolu s rodinou pozrieť na novú atrakciu v hlavnom meste. Bratislavu a jej bezprostredné okolie v 18. storočí, kedy rozkvitala za vlády Márie Terézie, znázorňuje nový bronzový model mesta. Odhalili ho na Vajanského nábreží, pri kaviarni Propeller.

Bronzový model Bratislavy.

Foto: TASR

„Konečne si budú môcť hostia aj domáci Bratislavu ohmatať. Človek získa lepšiu predstavu, ako mesto kedysi vyzeralo a ako sa za posledných 250 rokov vyvinulo," uviedol jeden z iniciátorov projektu Martin Sloboda. Poznamenal, že je dôležité poznať históriu a vývoj Bratislavy v historickom kontexte. Tým sa podľa neho vytvára aj lepší vzťah k mestu.

Model znázorňuje barokové mesto a jeho bezprostredné okolie v časovom rozpätí niekoľkých rokov, keď už bol hrad po tereziánskej prestavbe, ale ešte pred zbúraním mestských hradieb. Výrez približuje mesto s predmestiami na juhu po Dunaj a ešte neregulované nábrežie, na severe po kopce s vinohradmi, kde sú v súčasnosti Palisády s vilovou štvrťou. Západnou stranou siaha po tunel a na východe po Štefánikovu ulicu, kde boli v minulosti sady a záhrady.

Nový bronzový model má mať niekoľko rozmerov. Jedným z nich má byť zvýšenie atraktivity pre zahraničných turistov, druhý by mal byť výchovný smerom k slovenským návštevníkom i Bratislavčanom. Model bude slúžiť aj nevidiacim, aby si lepšie dokázali vytvoriť predstavu o historickom meste. Popis modelu je v štyroch jazykoch a tiež v Braillovom písme.

Ako predloha na vytvorenie bronzového modelu slúžil model v Múzeu mesta Bratislavy. Na začiatku sa model z múzea zoskenoval a v ateliéroch Vysokej školy výtvarného umenia sa začalo pracovať na sadrovom odliatku. Jednotlivé domčeky a objekty sa vytlačili na 3D tlačiarni a vkladali do tohto modelu. Následne bol model po častiach odliaty do bronzu a jednotlivé jeho časti boli pozvárané dohromady. Iniciátormi projektu sú Rotary club Bratislava Danube a občianske združenie Skrášlime Slovensko.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >