Bdelosť, boj, pýcha... Dnešné problémy žien očami trinástich umelkýň z celého sveta

SITA, pt, 11. januára 2019 o 12:49

Trinásť žien z jedenástich štátov prezentuje svoje pohľady na rodovú rovnosť, sexualitu či materstvo. Ich diela vystavuje Galéria Umelka v Bratislave.

Ženy o ženách a svojich problémoch. Výstava potrvá do 27. januára.

Foto: Galéria Umelka

Výstava je nazvaná Bdelosť, Boj, Pýcha: Jej očami / Through her eyes. Diela sa venujú rôznym formám kultúrnych prejavov a otázkam súvisiacich s témami identity, rodiny a domova, rodovej rovnosti, sexuality, ale aj reprezentácii žien a politike zo ženského pohľadu.

Väčšina diel približuje konkrétne udalosti a vyjadruje túžbu po rovnosti. Možno v nich nájsť interpretáciu ženskej perspektívy západu, skutočných príbehov žien a matiek z Palestíny, Iránu a Saudskej Arábie až po komunitu sexuálnych menšín v Južnej Afrike.

Medzi vystavujúcimi autorkami sú: Zanele Mu mholi z Juhoafrickej republiky, Amak Mahmoodian z Iránu, Hannah Starkey z Veľkej Británie, Tomoko Sawada z Japonska, Nina Mangalanayagam zo Švédska, Laia Abril a Lua Riberia zo Španielska, Ahlam Shibli z Palestíny, April Gertler z Nemecka, Nydia Blas a Nina Berman z USA, Tasneem Asultan zo Saudskej Arábie-USA a Sandra Vitaljič z Chorvátska.

Výstavu si možno pozrieť okrem pondelka každý deň od dvanástej do šiestej popoludní v Galérii Umelka na Dostojevského rade 2 v centre Bratislavy. Zostavila ju chorvátska kurátorka Marina Paulenka pred rokom v Maribore a videli ju už aj v Grazi, Berlíne a Záhrebe.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >