Annamária (27) meria len 123 centimetrov, šťastie si však našla. Vydala sa a porodila zdravé dievčatko

Gabriela Bachárová, 11. februára 2022 o 04:45

Čo jej život ubral na výške, to jej pridal na chuti do života. Najlepším dôkazom nezlomnej vôle a optimizmu je, že Annamária (27) začiatkom februára porodila v košickej nemocnici svoje prvé dieťatko. Narodilo sa s normálnymi mierami 45 centimetrov a 2 690 gramov. Je veľká pravdepodobnosť, že dievčatko diagnózu takzvanej achondroplázie nezdedilo.

Achondroplázia je vzácne vrodené ochorenie, na desaťtisíc narodených detí pripadajú jedno až dve s týmto zdravotným problémom. Jeho vinníkom je genetická mutácia spôsobujúca poruchu rastu kostí. Zatiaľ čo trup je u postihnutých takmer normálny, dolné a horné končatiny sa vyznačujú veľmi malou dĺžkou. Ľudia s achondropláziou dorastú najviac do výšky 120 až 130 centimetrov, ženy sa pohybujú pri dolnej hranici, muži pri hornej.

Choroba postihuje telo, ale intelekt nie, ten je často naopak veľmi vysoký. Aj ľudia nižší vzrastom môžu žiť plnohodnotný život, čoho dôkazom je aj prvé úspešne ukončené tehotenstvo mladej Annymárie.

Annamária so svojou dcérkou.

Foto: nemocnica Agel Košice-Šaca
Od gravidity Annumáriu nedokázalo odradiť nič, hoci ženy s extrémne nízkou výškou môžu mať počas tehotenstva i pôrodu isté komplikácie. Odnosenie dieťaťa je veľkou záťažou napríklad pre ich kĺby.

Na začiatku bolo ženino tehotenstvo úplne bez komplikácií, ani nevedela, že je tehotná. „Netrápili ma žiadne nevoľnosti, nič. Pred Vianocami ma však začali bolieť kríže, ale to som si nebola istá, či v dôsledku tehotenstva alebo môjho hendikepu. Následne sa to skomplikovalo až pred pôrodom, avšak spinál ma zachránil, po injekcii som už chrbát necítila. Teraz už nemám žiadne bolesti,” pochvaľuje si. Že nemala počas gravidity s kĺbmi väčšie problémy, pripisuje len malému nárastu váhy, pribrala osem a pol kilogramu.

S pôrodom ženy trpasličieho vzhľadu sa v košickej nemocnici stretávajú len veľmi raritne, museli sa preto naň zvlášť pripraviť. Primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice Košice-Šaca Erik Dosedla vyzdvihol najmä tímovú spoluprácu: „Významnú úlohu zohral najmä primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny, doktor Blanár, ktorý bez komplikácií aplikoval regionálnu anestéziu a následne mi umožnil urobiť bezpečný cisársky rez. Pooperačná starostlivosť si rovnako vyžadovala špecifickú starostlivosť, ale pacientka to veľmi dobre zvládla.“

Primár tiež konzultoval s kolegami zo zahraničia, kedy je vzhľadom na diagnózu ten správny čas vykonať sekciu. Lara sa napokon narodila v 38. týždni tehotenstva. Má nádherný dátum narodenia - 2. 2. 2022.

Svadobná fotografia.

Foto: nemocnica Agel Košice-Šaca
Samotná Annamária sa na rozdiel od lekárov na svoj pôrod nijako špeciálne chystať nemusela. „A to sa mi páčilo. Ani sa ku mne nesprávali tak, že by som mala pocit znevýhodnenia, stretla som sa len s profesionálnym prístupom. Necítila som sa inak, ale rovnocenne s ostatnými mamičkami,” vraví mladá žena.

Ako podotýka, na iných miestach a v iných situáciách sa stretáva s až príliš starostlivým prístupom, ktorý jej veľmi nesvedčí a môže mať úplne opačný ako zamýšľaný efekt. „Tu som bola so všetkým nadmieru spokojná,” prízvukuje.

S bábätkom mladej žene najviac pomáha mama. Rodičia sú jej oporou celý život: „Napriek tomu by som chcela byť čo najviac samostatná, to som sa naučila práve od svojej mamy. Mám 123 centimetrov, 1, 2 a 3 sú čísla, ktoré postupne rastú a aj mojím životným mottom je napredovať, nezostávať na jednom mieste.” Priamo v nemocnici pre ňu veľkú pomoc predstavovali schodíky, ktoré mala hneď vedľa postele a mohla ich využiť, na čo práve potrebovala. Veď pre ľudí s trpasličím vzhľadom je problém dosiahnuť či i len na vypínač.

Annamária je Slovenka, ale študuje vo Viedni, kde sa aj spoznala so svojím manželom, pôvodom z Dubaja. Toho výška manželky neodradila a dnes sa už tešia zo spoločného potomka. A vyzerá to tak, že Lara bude zdravá. „Dcérka absolvovala rôzne vyšetrenia a odbery a keďže môj manžel má normálnu výšku, je veľká pravdepodobnosť, že Lara nebude mať achondropláziu,” teší sa Annamária.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >