Anketa Traja o jednom. Moja najmilšia spomienka na Vianoce

pt, gb, 21. decembra 2019 o 05:42

Keď si má bývalá plavkyňa Martina Moravcová spomenúť na svoje najkrajšie Vianoce, naskočia jej tie, ktoré kvôli športu trávila na tropickom ostrove La Reunion. Spisovateľka Andrea Coddington si nevybaví žiadnu konkrétnu vianočnú spomienku, ale myslí na všetky sviatky, ktoré mohla tráviť so svojou mamičkou. No a aktivistovi a politikovi Jurajovi Hipšovi utkveli v pamäti tie Vianoce, keď si pod stromčekom našiel svoj prvý počítač Commodor. Prečítajte si poslednú časť našej ankety Traja o jednom.

Martina Moravcová, Andrea Coddington a Juraj Hipš ako hostia našej novej ankety.

Foto: archív M. Moravcovej, J. Hipša, Lýdia Juštová, koláž PRAVDA, Juraj Stoklas


Ostrovné rytmy na La Reunione


Martina Moravcová

Foto: archív Martiny Moravcovej

Martina Moravcová, olympijská medailistka a rekordérka v plávaní, matka dvoch detí
Počas mojej plaveckej kariéry sme mali u nás rodinný Štedrý večer posunutý na 22. decembra, pretože som zvykla 23. odlietať na ostrov La Reunion, kde som pretekala a potom som tam ostala na sústredení. Takže niekedy som kvôli športu trávila Vianoce ozaj netradične, na tropickom ostrove, kde som štedrovečernú večeru jedávala s plavcami z rôznych končín sveta. Ako predjedlo sme mávali zväčša Foie gras, francúzsku pečienku, ako hlavné jedlo buď prepeličku, králika alebo niekedy aj kačicu. Miesto kolied zneli rôzne piesne v ostrovnom rytme.

Najmilšie Vianoce? Ich symbolom bola moja maminka


Andrea Coddington

Foto: Lýdia Juštová

Andrea Coddington, spisovateľka, matka dvoch detí
Akákoľvek s mojou maminkou. Ona vždy bola symbolom Vianoc - jej vypekanie, varenie, starostlivosť, teplo, láska, vôňa, nešikovné skrývanie darčekov a ešte nešikovnejšie balenie. Chýba mi každý deň a na Vianoce ešte viac.

Nad počítač Commodor nebolo


Juraj Hipš.

Foto: archív Juraja Hipša

Juraj Hipš, politik, aktivista a otec troch detí
Pamätám si, ako som dostal prvý počítač. Volal sa Commodor. To bola veľká vec. Hry boli na kazetách a čiernobiele. Moje deti už týmto slovám nerozumejú. Netušia, čo je kazeta, ani to, ako môže byť niečo na monitore čiernobiele. Ja som mal ale obrovskú radosť. Väčšiu ako keď nám domov namontovali telefón. Dovtedy som si myslel, že telefón nič neprekoná. Ale Commodor bol fakt lepší.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa