Aké vysoké majú byť lyže, na čo dbať pri výbere lyžiarok či prilby. Všetko, čo potrebujete vedieť o lyžovačke s deťmi

Patricia Poprocká, 23. februára 2024 o 06:03

Aj keď počasie v mestách pripomína jar, v horách je lyžovačka v plnom prúde. Tatranské strediská hlásia rekordné množstvá snehu, stačí prísť. Viete sa správne vychystať? Ako vybrať vhodné lyže, prilbu a čo ešte nesmie chýbať v detskej lyžiarskej výbave? Okrem radostnej motivácie?

Lyže, prilba, okuliare a vhodné lyžiarky, štyri základné veci, pri výbere ktorých dbajte na kvalitu.

Foto: Patricia Poprocká

Lyže každému na mieru

Mali by zodpovedať sile dieťaťa. Pre začiatočníkov by mali byť lyže krátke. Ľudovo povedané: Slabším deťom majú siahať po bradu, silnejšie zvládnu aj po oči. Lepší lyžiari môžu mať aj lyže svojej výšky, a tí zručnejší dokonca o 10 centimetrov dlhšie než merajú sami.

Viazanie nepodceňujte

Dôležité je jeho správne nastavenie. Predovšetkým u začiatočníkov je lepšie, ak je nastavené citlivejšie, aby lyža vypínala pri pádoch. Lepšie desaťkrát za deň zapínať dieťaťu lyže, ako ísť do nemocnice so zlomenou nohou, pretože sa viazanie nevyplo.

Lyžiarky – mäkké a nízke

Nezáleží na značke ani počte klipsní, mali by byť predovšetkým pohodlné. Ak v snahe ušetriť chcete kúpiť lyžiarku väčšiu, nech vydrží viac rokov, nerobte to. Dieťa sa nebude cítiť komfortne, noha mu bude kĺzať, nezíska správne návyky. Ak už chcete silou mocou ušetriť, tak nanajvýš kúpte lyžiarku o číslo väčšia. Dbajte, nech je dostatočne mäkká, aby dieťa bolo ohybné v kolenách a čo možno najnižšia. Nemala by siahať ani do polovice holennej kosti. Vysoká lyžiarka núti dieťa do záklonu, bráni mu v účinnom prenášaní váhy a správnom ovládaní lyže.

Prilba – prosto nevyhnutnosť

Je dôležitá pre bezpečnosť. Ani tú však nekupujte a nepožičiavajte hocijakú. Mala by pohodlne sedieť na hlave, netlačiť a predovšetkým – držať na hlave a chrániť ju, aj keď dieťa spadne. Pri dnešných rýchlostiach a kaskadéroch na lyžiach bez pribly dieťa na kopec nepúšťajte.

Chránič chrbta sa zíde

Takzvaná korytnačka môže byť účinnou pomôckou najmä slabším a citlivejším deťom. Rovnako aj pri strete s neopatrným lyžiarom, ktorý svoju rýchlosť nemá pod kontrolou. Nie je najlacnejšia, ale môže byť užitočná.

Paličky áno či nie?

Kto chce ušetriť, poteší sa. Začiatočníkom paličky netreba. Dieťa sa najlepšie učí lyžovať bez palíc, aby získalo správne návyky a nezavadzali mu. Lepším lyžiarom sa už zídu, nie sú však nevyhnutnosťou. Ich dĺžka by mala byť primeraná – ak ju dieťa zapichne do snehu, môže mať ruku pokrčenú mierne nad pravým uhlom. Paličky by mali byť ľahké. Netreba kupovať zakrivené ani s klikacím upínaním, tie slúžia pretekárom.

Okuliare nie hocijaké

Niektorým deťom možno zavadzajú, pri snežení, vetre, ale aj pri slnečnom počasí sú potrebné, aby chránili oči. Mali by mať kvalitné sklá (aj s UV filtrom), aby sa cez ne dobre pozeralo a neskresľovali obraz, a tiež upínacie pásy, aby dobre sedeli. Ak sa okuliare rosia, prípadne ich podfukuje, znižuje to komfort a odrádza dieťa od lyžovania. Okuliare môžu chrániť oko aj pred úderom zvonku.

Tatry a ich rekordy

Na zjazdovkách sa nachádza mix technického a prírodného snehu, ktorý je každý večer po prevádzke upravovaný snežnými pásovými vozidlami. Práve ich najmodernejšia výbava umožňuje prevádzkovateľom získať dáta o výške snehovej pokrývky.
Základom je spojenie jednotlivých strojov so satelitmi, čo presne určuje ich polohu a pri porovnaní s 3D modelom zjazdoviek, ktorý získali letným nasnímaním zjazdoviek, dokáže presne identifikovať výšku snehovej pokrývky. A takáto je teraz v Tatrách:

Jasná: 575 centimetrov
Rekordná vrstva snehu v najväčšom lyžiarskom stredisku na Slovensku sa nachádza na južnej strane Chopku na modrej zjazdovke 34C. „Najväčšiu výšku sme namerali na Zadných Derešoch. Je to miesto prakticky na hrane kopca, takže časť snehu dofúkal vietor a keď k tomu pripočítame zasnežovanie, tak takmer 6 metrov je na svete,“ hovorí vedúci zasnežovania a lyžiarskych tratí Maroš Kupčo. Južná strana Chopku sa na nedostatok snehu určite nemôže sťažovať, dôkazom sú práve Zadné Dereše, kde je na zjazdovke aktuálne v priemere viac ako tri metre snehu.

Tatranská Lomnica: 272 centimetrov
Najvyššiu vrstvu snehu na zjazdovke namerali v stredisku pod Lomnickým štítom na traverze 5a zo Skalnatého Plesa smerom do Tatranskej Lomnice. „Máme tam 2,72m mixu technického a prírodného snehu v pomere 50:50. Je to špecifické miesto, ktoré traverzuje horský masív a pravidelne tam musíme hlavne po veterných dňoch doslova vyrezávať zjazdovku. Často je zafúkaná tak, že vám doslova mizne pred očami,“ vraví Ján Kozubík, šéf zasnežovania a lyžiarskych tratí v Tatranskej Lomnici.

Štrbské Pleso: 379 centimetrov
Na Štrbskom Plese namerali najvyššiu vrstvu snehu na zjazdovke Solisko a nachádza sa konkrétne pod druhým terénnym prahom na zjazdovke. „Je tam veľký zráz a počas celej zimy to lyžiari jazdením, snežné pásové vozidlá pri úprave zjazdoviek a samozrejme aj vietor postupne zrovnávajú s okolitým terénom. Je tam toho snehu vždy toľko, že aj po skončení lyžiarskej sezóny tam ostáva sneh najdlhšie,“ približuje Jaroslav Sokol, prevádzkový riaditeľ lanových dráh na Štrbskom Plese.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >