Aké ľudské! Starosta talianskeho mesta zakázal kvôli alergii chlapca pestovať v okolí bôb

ČTK, 27. apríla 2019 o 04:29

Výnimočne ľudským prístupom sa môže pochváliť starosta talianskeho mesta Sesto Fiorentino, ktorý zakázal pestovať bôb vo vzdialenosti tristo metrov od domova chlapca, ktorý má vzácnu alergiu.

Bôb je v Taliansku veľmi populárny.

Foto: www.varecha.sk

Na svojich internetových stránkach o tom informujú noviny The Guardian. Chlapec trpí favizmom, genetickým ochorením, ktoré spôsobuje predčasný rozpad červených krviniek, ak pacient zje bôb alebo vdýchne jeho peľ.

Žiadosť chlapcovej matky, aby pestovanie bôbu zakázal, starosti najskôr odmietol. Vlani sa však stav malého pacienta veľmi zhoršil, kvôli komplikáciám musel tráviť dlhú dobu v nemocnici v neďalekej Florencii.

Pestovatelia z chlapcovho okolia museli bôb zničiť do siedmich dní od vydania vyhlášky. "Týka sa to hlavne obytných častí mesta, kde sú domy a veľké ihriská," povedal hovorca radnice Giovanni Rizzo. Dodal, že bôb, ktorý je v talianskej kuchyni obľúbený hlavne na jar, sa v oblasti vo veľkom nepestuje. "Nespôsobí to problémy žiadnej poľnohospodárskej firme," ubezpečil.

The Guardian pripomína, že favizmus postihuje mužov pôvodom zo Stredomoria. Môže sa prejaviť v každom veku, ale častejšie sa vyskytuje u detí. Názov tohto ochorenia pochádza z talianskeho fave, čo znamená práve bôb.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >