Aká je história bielenia zubov? Etnologička vysvetľuje, ako sa o biely úsmev ľudia usilovali v minulosti

PR článok, 30. mája 2024 o 00:01

V dnešnej dobe je žiarivý úsmev synonymom krásy a zdravia. Biele a rovné zuby sa stali štandardom, po ktorom túži väčšina z nás. „Hollywoodsky úsmev" však nie je len estetickou záležitosťou, ale aj kultúrnym a spoločenským fenoménom. Ako však vyzerali zuby a starostlivosť o ne v minulosti?

Bielenie zubov praktizovali už Egypťania

História čistenia zubov siaha až do staroveku, kedy sa začali objavovať prvé špáradlá. Rimania ich vyrábali z dreva stromov, kovu i zo zabrúsených ľudských zubov. Egypťania zas v rámci svojej zubnej hygieny používali tenké rozstrapkané vetvičky, ktoré im slúžili ako zubné kefky. Vyrábali ich zo Salvadory perskej, ktorej korene obsahovali oleje a taníny. Tie boli známe pre svoje antiseptické účinky, a navyše, čistenie zubov s kefkou zo Salvadory zuby zosvetľovalo, čo prinášalo efekt bielenia.

Egypťania však na bielenie zubov využívali aj iné techniky, napríklad hmotu vytvorenú z vínneho octu a mletej pemzy, ktorú si nanášali na zuby rozstrapkanou vetvičkou. Rimania na dosiahnutie belšieho efektu používali moč. Niektoré staroveké civilizácie zas pri čistení a bielení zubov pracovali s vyblednutým čiernym atramentom, ktorý sa získaval z arabskej gumy zmiešanej s vodou.

Zubné kefky Made in China

Zubné kefky sa začali vyrábať v Číne už v 15. storočí. „Boli to štetiny z ošípaných pripevnené malým motúzikom ku kostenej rúčke kefky. V Európe sa prvýkrát objavili v 16. storočí,“ hovorí etnologička Katarína Nádaská a dodáva, že v tom čase neexistovala cielená zubná hygiena. „Vadili im zvyšky jedla v ústach, ktoré spôsobovali zápach.“

Čínska zubná kefka z 15. storočia

Foto: bielaperla.sk


Vývoj kefiek sa však nezastavil pri štetinách z ošípaných. „V 18. storočí sa v Európe v šľachtických rodinách používala slonovinová kefka s jazvečími štetinami. V Anglicku sa v tom čase začali objavovať manufaktúry na výrobu zubných kefiek, ktorých štetiny boli z prírodného materiálu,“ vysvetľuje Nádaská.

Ako to bolo na Slovensku?

„Na území Slovenska používali na čistenie zubov aj tvrdé jablká či šťava z hrozna. Na strednom Slovensku bola populárna kyslá kapusta a na východnom Slovensku zas soľ, s ktorou sa zuby nielen čistili, ale aj bielili. Na bielenie mladí ľudia používali aj drvený vápenec, rôzne rastlinné oleje či tinktúry,“ popisuje etnologička Katarína Nádaská

Katarína Nádaská, etnologička

Foto: bielaperla.sk

Zubné kefky v tom čase používala len šľachta. Roľníci či ľudia z nižšej vrstvy na ústnu hygienu využívali rozžuté bazové vetvičky a kloktanie slanou vodou. Na bielenie zubov im poslúžil preosiaty popol.

„Účinnú zmes, ktorá sa konečne začala približovať dnešnej zubnej paste, objavili odborníci až v 19. storočí. V tejto dobe už sa tieto zmesi začali predávať v dnes dobre známych tubách. Inšpiráciou boli tuby s farbami, ktoré používali maliari,“ vysvetľuje históriu zubných pást etnologička.

Ovocie, zelenina či byliny ako súčasť ústnej hygieny

O ústnu hygienu dbali v minulosti predovšetkým mladí ľudia, ktorí si ráno vyplachovali ústa vodou s kvapkami tymiánovej tinktúry. Starší používali len vlažnú vodu. U mládeže však bola populárna aj mäta či šalvia. „Neskôr sa zo zámoria do Európy dostávalo aj vzácne aromatické korenie, napríklad koriander, klinčeky a vanilka. Tieto koreniny či už žuvaním, alebo vo forme macerátu, slúžili na osvieženie dychu,“ vysvetľuje etnologička.

Hollywoodsky úsmev našich predkov

Prečo však túžili po žiarivých bielych zuboch aj naši predkovia? „Boli znakom príťažlivosti, zdravia a vitality,“ hovorí Nádaská. Niektorí zas tvrdia, že biele zuby symbolizovali prestíž. V 18. storočí si mnohí, ktorí nemali šťastie na rovné a biele zuby, pomohli vynálezom Giuseppangela Fonziho, ktorý ako prvý prišiel s inováciou dnes známou ako fazety. Do protéz, ktoré sa v tej dobe vyrábali zo zubov mŕtvych, začal vkladať umelé zuby vyrobené z porcelánu. Tie však boli len estetického charakteru a prekrývali nedostatky na zuboch. Keramické, sklo-keramické či plastové korunky na zuby začali prichádzať postupom času. Prvé sa objavili približne 150 rokov dozadu.

Zubár v minulosti

Foto: bielaperla.sk

Zaujímavosťou však je, že pôvod zubných náhrad siaha ďaleko do našej minulosti. „Už v starovekom Egypte boli zubní lekári, ktorí dokázali urobiť funkčnú zubnú náhradu,“ podotýka etnologička a vysvetľuje, že už v týchto kultúrach, kde vznikali prvé štáty, bola dentálna hygiena na vysokej úrovni.

Prístup k bielym rovným zubom, ktorými sa pýšia najmä hollywoodske hviezdy, sa nezmenil a popularita bielych zubov čoraz viac stúpa. Prispieva k nej aj rýchly vývoj nových technológií v zubnej starostlivosti ako sú neviditeľné strojčeky a ambulantné či domáce bielenia.

Hollywoodsky úsmev

Foto: bielaperla.sk

Hoci sme sa oproti minulosti posunuli v mnohom, s našimi predkami nás do dnešného dňa spája túžba po bielom žiarivom úsmeve. Ak sú biele zuby aj vašou prioritou, skúste najbližšie siahnuť po zubnej paste :intenzívne bielenie od slovenskej značky biela perla®. Vďaka nízkemu RDA 13 je veľmi šetrná k zubnej sklovine, nepoškriabe ju a je vhodná aj pre citlivé zuby. Obsahuje až 93 % prírodných látok ako napr. mätu, citrónový olej a klinčeky, ktoré osviežujú dych a majú antibakteriálne vlastnosti.

Pečať ako dôkaz

biela perla® si na výrobe svojich produktov dáva naozaj záležať, čo ocenili aj poprední odborníci z oblasti zubného lekárstva a stomatológie. Bieliaca pasta :intenzívne bielenie získala pečať Slovenskej komory zubných lekárov.

Na pultoch drogérií, lekární i na webe bielaperla.sk tak už koncom mája nájdete modrú krabičku :intenzívne bielenie s emblémom Möbiovej slučky, ktorá predstavuje prepojenie stomatológie ako vedy, stomatológov ako odborníkov a pacientov. Výberom tejto slovenskej pasty teda určite nesiahnete vedľa.

Zubná pasta biela perla s intenzívnym bieliacim účinkom

Foto: bielaperla.sk





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa