30 minút po ranných nevoľnostiach si zuby neumývajte, môžete ich poškodiť!

PR článok, dnes 00:01

Hoci sa tehotenstvo považuje za jedno z najkrajších období života ženy, prináša so sebou aj viacero rizík. Medzi ne patrí aj poškodenie zubnej skloviny a zhoršenie zdravia ústnej dutiny. Stoja za tým hormonálne zmeny, ktoré vyvolávajú aj ranné nevoľnosti. Čo môžu spôsobiť a ako sa o zuby počas tehotenstva správne starať?

Foto: shutterstock

Strata zubnej skloviny

Rannými nevoľnosťami, teda toxémiou, trpí až 80 % tehotných žien. Bývajú spôsobené zvýšenou hladinou estrogénu a progesterónu, ktorá uvoľňuje svaly tráviaceho traktu, znižuje efektivitu trávenia a tým spôsobuje zvracanie či nevoľnosť po jedle. Hoci je zvracanie „bežnou“ súčasťou života, v tehotenstve sa vyskytuje až príliš často na to, aby sme ho zanedbávali.

Žalúdočná kyselina, ktorá sa týmto procesom dostáva do ústnej dutiny je totiž veľmi agresívna voči ďasnám i zubnej sklovine. Svojím zložením by zničila aj žalúdočné steny, pokiaľ by neboli pokryté ochranným hlienom. Jej časté pôsobenie na zuby tak spôsobuje eróziu zubnej skloviny – stratu tvrdého zubného tkaniva, čo vedie k ďalším problémom ako napríklad k zvýšenej kazivosti, citlivosti či zafarbeniu zubov. Spoločne so zubami však trpia aj ďasná, ktoré sa môžu zapáliť a vyústiť až do paradentózy.

Rizikový je tretí trimester

Aj napriek tomu, že sa ranné nevoľnosti zvyčajne prejavujú v tehotenstve ako prvé, viaceré výskumy naznačujú, že erózia zubnej skloviny sa u žien vyskytuje primárne v treťom trimestri. Výskum realizovaný na 66 tehotných ženách v Kosove ukazuje, že v treťom trimestri trpelo eróziou zubov až 36,4 % žien, pričom 18,2 % žien trpelo výraznou stratou skloviny. Dáta z Bangladéša zas naznačujú, že zubnou eróziou v treťom trimestri tehotenstva trpí až 24 % tehotných žien. Aj zápal ďasien je častejší u žien v treťom trimestri. Trpí ním až 32,1 % žien, pričom v prvom trimestri len 26,8 % žien. Štúdie zo Senegalu ukazujú prítomnosť zápalu ďasien, ktorý môže byť spôsobený aj rannými nevoľnosťami, až u 88 % žien. Všetky štúdie tak naznačujú, že správna starostlivosť o zuby a tiež výber správnych produktov je nevyhnutný už od začiatku tehotenstva.

Foto: shutterstock

Zuby si umyte až po polhodine

Mnoho žien robí zásadnú chybu a zuby si umyje hneď po rannej nevoľnosti. Po vracaní sa však neodporúča okamžite si čistiť zuby. Kyselina totiž môže zubnú sklovinu oslabiť a umývanie kefkou ju môže ešte viac poškodiť. Odporúčané je vypláchnuť si ústa čistou vodou, ktorá pomôže odstrániť kyselinu. Vhodné je tiež použiť roztok jedlej sódy v pomere 1 čajová lyžička na 1 pohár vody. Tá pomôže kyselinu neutralizovať. Zuby je vhodné umývať najskôr 30 minút po vracaní, kedy sa pH v ústnej dutine opäť znormalizuje.

Pasta, ktorú odporúča až 66 % tehotných a dojčiacich žien

V tehotenstve je dôležité zvoliť vhodné produkty, ktoré sú prispôsobené práve tehotným ženám. Vzhľadom na citlivé zuby i ďasná, ktoré sú podráždené žalúdočnou kyselinou, je dobré siahnuť po paste, ktorá regeneruje a hydratuje ďasná, prípadne pomáha znižovať krvácanie ďasien. Správnou voľbou sú teda pasty špeciálne určené na zdravie ďasien. Vhodné sú aj pasty, ktoré posilňujú zubnú sklovinu a udržiavajú prirodzené pH v ústnej dutine. Prieskum slovenskej značky biela perla uvádza, že pasta :pre tehotné a dojčiace mamy uľavila od citlivosti až 83 % tehotným a dojčiacim ženám, pričom výrazné zníženie citlivosti uviedlo až 93 % žien.

Foto: shutterstock

Pri výbere pasty je dôležité myslieť aj na jej zloženie. V pastách je potrebné hľadať fluór, ktorý zuby mineralizuje a tým ich posilňuje po podráždení žalúdočnou kyselinou. Pred poškodením však zuby chránia aj viaceré prírodné látky ako napríklad kokosový olej, Japonská kamélia či ružový íl, ktoré sú špeciálne práve pre pastu :pre tehotné a dojčiace mamy. Kokosový olej chráni zuby pred demineralizáciou, Japonská kamélia regeneruje ďasná a ružový íl je účinný prírodný detoxikant. Okrem toho je pasta obohatená aj o enzým glukózo-oxidáza, ktorý udržiava prirodzenú mikroflóru v ústnej dutine a navyše má jemný bieliaci účinok.

Foto: biela perla

Prevencia na prvom mieste

Tradičná ročná preventívna prehliadka, na ktorú sme bežne zvyknutí, u tehotných žien nepostačuje. Odborníci odporúčajú návštevu zubára aspoň raz za trimester, teda trikrát počas tehotenstva. Dôvodom je sledovanie zmien na zuboch i celkovo v ústnej dutine v priebehu celých deviatich mesiacov. Preventívne návštevy zubára počas tehotenstva sú základom najmä pre zabránenie vzniku kazov či zápalu ďasien, ktoré môžu byť spôsobené aj spomínanými rannými nevoľnosťami. Včasná identifikácia a liečenie problémov so zubárom udrží zdravé zuby, ďasná a v konečnom dôsledku pozitívne ovplyvní aj zdravie nenarodeného dieťaťa.

Špecializovanú zubnú pastu :pre tehotné a dojčiace mamy nájdete vo vybraných drogériách, lekárňach a na e-shope bielaperla.sk.

Foto: biela perla





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa