10 zaujímavostí o deťoch v britskej kráľovskej rodine. Majú priezvisko? V akých šatách ich krstia?

Gabriela Bachárová, 12. mája 2019 o 06:50

Narodenie Archieho, syna britského princa Harryho a jeho manželky Meghan Markle, znovu upriamilo pozornosť na britskú kráľovskú rodinu. Prečítajte si pár zaujímavostí, ktoré možno o najsledovanejšej dynastii na svete neviete.

Rodina princa Wiliama a vojvodkyne Kate.

Foto: AP

1. Rodili sa doma

Členovia kráľovského rodu sa tradične rodili doma. Ako prvý z kráľovskej rodiny sa v pôrodnici narodil princ Wiliam (36), jeho matka Diana v súkromnom krídle londýnskej nemocnice St. Mary Hospital porodila aj jeho mladšieho brata, princa Harryho (34). Na tom istom mieste prišli na svet aj tri Wiliamove deti. Vojvodkyňa Meghan chcela pôvodne dokonca rodiť doma, ale nakoniec sa Archie narodil v nemocnici Portland v Londýne.

2. Svedok pri pôrode

V minulosti musela byť pri pôrode členov kráľovskej rodiny dôveryhodná osoba. Ako svedok, ktorý potvrdí, že k narodeniu naozaj prišlo. Tento zvyk sa už samozrejme nepoužíva. Bolo by však zaujímavé vedieť, čo si o ňom mysleli rodiace ženy, ktorým musela prítomnosť cudzieho človeka počas niečoho tak intímneho, ako je pôrod, určite prekážať. Keď sa v roku 1926 narodila kráľovná Alžbeta II., bol pri jej pôrode kráľovský tajomník. Tento zvláštny zvyk skončil pred narodením princa Charlesa.

3. Dievča či chlapec? O pohlaví sa mlčí

Podľa tradície sa vopred nezverejňuje očakávané pohlavie kráľovského dieťaťa. Špekuluje sa, či princovia Wiliam aj Harry vôbec vedeli, akého pohlavia je potomok, ktorého čakajú. Či to už vedeli, alebo nie, nechali si to každopádne pre seba.

Kráľovna Alžbeta II. s vojvodkyňou Kate, manželkou princa Wiliama.

Foto: AP

4. Povedzte to kráľovnej!

Ešte pred oficiálnym oznámením, že je dieťa na svete, musí byť o jeho narodení informovaná kráľovná. Z pôrodnice jej aj v prípade malého Archieho prišiel list s podpismi lekárov. O prírastku v kráľovskej rodine tradične informuje výveska na zlatom podstavci umiestnená pred Buckinghamským palácom, sídlom kráľovnej. Harry s Meghan narodenie synčeka ako moderní rodičia oznámili prostredníctvom správy na svojom oficiálnom instagramovom účte.

Narodenie dieťaťa sa v kráľovskej rodine oznamuje aj slávnostnými výstrelmi z dela z londýnskej pevnosti Tower a tiež zo záhrady v Buckinghamskom paláci. O narodení informuje aj mestský vyvolávač, táto tradícia pochádza zo stredoveku, keď väčšina ľudí nevedela čítať ani písať a dôležité oznámenia sa k nim dostávali touto cestou.

5. Áno, majú aj priezvisko

Majú vôbec členovia kráľovskej rodiny okrem krstných mien a šľachtických titulov priezviská? Bežne sa síce na verejnosti nepožívajú, ale majú. Potomkovia britskej kráľovnej Alžbety II. sú Mountbatten-Windsorovci. Windsor je kráľovský rod, z ktorého kráľovná pochádza a Mountbatten je priezvisko jej manžela, princa Filipa.

V minulosti členovia kráľovskej rodiny priezvisko nepoužívali, nechali sa oslovovať len názvom regiónu, v ktorom vládli. V škole dodnes používajú kráľovské deti namiesto priezviska práve názov grófstva alebo mesta, ktoré im bolo pridelené k menu. Napríklad malý George sa v škole podpisuje ako George Cambridge, pretože jeho otec má titul vojvodcu z Cambridge.

6. Meno vám nepovieme hneď

Meno dieťaťa sa zvyčajne neoznamuje okamžite. Že sa dieťa Meghan a Harryho volá Archie, to sa verejnosť dozvedela v stredu minulý týždeň, chlapček sa pritom narodil o dva dni skôr, v pondelok 6. mája krátko pred pol siedmou hodinou ráno.

Meghan Markle a princ Harry so svojim synčekom Archiem.

Foto: AP

7. Jedno meno nestačí

Kráľovské deti dostávajú tri alebo štyri krstné mená, tradícia velí, aby boli odvodené od krstných mien ich urodzených predkov, ale ani to už neplatí stopercentne. Vojvodkyňa Meghan a princ Harry pomenovali svojho prvorodeného synčeka vraj podľa obľúbenej mačky, ktorú kedysi Meghan vlastnila.

Princ Wiliam sa celým menom nechá oslovovať takto: Jeho kráľovská výsosť princ William Arthur Philip Louis, vojvodca z Cambridge, gróf ze Strathearnu, barón z Carrickfergusu. V lete 2013 sa Wiliamovi a Kate narodil syn George Alexander Louis, v máji 2015 k nemu pribudla Charlotte Elizabeth Diana a tretím v poradí je Louis Arthur Charles, ktorý prišiel na svet v apríli minulého roka. Manželia sa už nechali počuť, že štvrtému potomkovi by sa nebránili.

Princ Harry (34) je celým menom Jeho kráľovská výsosť princ Henry Charles Albert David, vojvodca zo Sussexu, gróf z Dumbartonu, barón z Kilkeeku. Jeho syn Archie Harrison má však už len dve krstné mená.

8. Krst je v anglikánskej cirkvi

Kráľovské deti sú povinne krstené v anglikánskej cirkvi. Odev, ktorý majú počas krstu na sebe, má historický význam. Kráľovské deti sa krstia v replike slávnostných šiat z roku 1841, ktoré mala na sebe počas krtu princezná Viktória, dcéra slávnej kráľovnej Viktórie.

9. Do školy jedine elitnej

Členovia kráľovskej rodiny sa kedysi tradične vzdelávali doma, v súčasnosti v elitných súkromných školách. Napríklad princ Wiliam aj princ Harry sú absolventi prestížnej Eton College, čo je elitná chlapčenská stredná škola nachádzajúca sa v mestečku Eton pri kráľovskom sídle Windsor. Princ Wiliam potom študoval na súkromnej univerzite St. Andrews v Škótsku. Najskôr študoval históriu umenia, potom prešiel na zemepis. Harry navštevoval kráľovskú vojenskú akadémie v Sandhurste. Najstarší syn princa Wiliama George už tiež začal chodiť do školy, vzdeláva sa v elitnej súkromnej škole Thomas Battersea School v Londýne.

10. Kráľovná-rekordérka

Dnes 93-ročná kráľovná Alžbeta II. bola korunovaná v júni 1953, to znamená, že na tróne je už 66 rokov. Je tak najdlhšie vládnucim monarchom v Spojenom kráľovstve. Hoci prvým následníkom trónu je jej syn Charles, všeobecne sa predpokladá, že novým kráľom sa stane jej vnuk Wiliam, ktorý sa už na túto úlohu dlhodobo pripravuje. Sama kráľovná Alžbeta II. má štyri deti, Charles (70) je najstarším. Po ňom nasledujú dcéra Anne (68) a synovia Andrew (58) a Edward (54). Okrem najmladšieho syna sa všetky deti vo svojom živote rozviedli.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >