Ženy päť rokov zbierali peniaze, aby dali nemocnici prístroj na liečbu rakoviny krčka maternice

SITA, 21. januára 2019 o 10:19

Päť rokov zbierali členky dámskeho charitatívneho klubu v Nitre peniaze na plesoch, majálesoch či módnych prehliadkach, aby uľahčili ženám liečbu rakoviny. Teraz sa zbierka zavŕšila - Fakultná nemocnica Nitra má nové prístroje slúžiace na liečbu onkologických ochorení žien metódou brachyterapie.

Peniaze sa zbierali aj na vlaňajšom mestskom reprezentačnom plese.

Foto: Homo Nitriensis

Metóda liečby žiarením – brachyterapia – sa využíva pri rakovine krčka maternice, čo je jedno z najrozšírenejších gynekologických ženských ochorení.
Oddelenie radiačnej a klinickej onkológie tak dnes už môže využívať Fletcherov štandardný CT/MR aplikátor a gynekologický aplikátor. Ako informoval primár oddelenia Juraj Detvay, poskytnuté aplikátory budú využívať na liečbu gynekologických ochorení žien z Nitry a širšieho okolia.

Oddelenie ich získalo predovšetkým vďaka zbierke nitrianskej humanitnej spoločnosti Homo Nitriensis. Ako uviedla prezidentka klubu Margita Štefániková, peniaze začali zbierať na vianočných trhoch v roku 2013, pričom už vtedy s primárom Jurajom Detvayom konzultovali kúpu aplikátorov.

„Za päť rokov sme zrealizovali množstvo charitatívnych podujatí, ako boli mestské plesy, krojované majálesy, módne prehliadky a besedy so zaujímavými ľuďmi, z ktorých výťažok sme venovali na tento účel,“ povedala Margita Štefániková.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >