Zažeňte stres pomocou týchto šiestich jednoduchých krokov. Niekdajšia úspešná lyžiarka prezradila svoju osvedčenú metódu

Patricia Poprocká, 9. augusta 2023 o 06:28

Už je to šesť rokov, čo skončila s pretekaním medzi slalomovými bránkami, dnes je z českej slávnej lyžiarky mama päťročnej Emy, podnikateľka i lektorka jógy. Šárka Strachová sa venuje aj osobnostnému rozvoju a mentálnej pohode a o svoje poznatky sa delí aj s verejnosťou.

Šárka Strachová so svojou dcérou Emou.

Foto: facebook Šárky Strachovej
Má toho v živote za sebou už viac než dosť, skúsenosti, ktoré by jej sotva niekto závidel – nezhody a súdny spor o peniaze s vlastným otcom, vážnu operácia nádoru na hypofýze, ktorú nebolo vôbec isté či prežije alebo nebude mať po nej poškodený mozog, rozkol s bratom, s ktorým, podobne ako s otcom nerozpráva... No možno aj práve preto, koľko toho musela zvládnuť, dnes môže o to lepšie pomáhať ostatným.

O svoje rady sa delí na svojom instagramovom profile. „Zážitky a skúsenosti, ktoré mi otvoril nielen šport, ale práve aj moje ďalšie role a životné cesty,“ približuje majsterka sveta v slalome z roku 2007.

Najnovšie prišla s účinnou technikou pre rodičov, ale nielen pre nich, ako sa v akejkoľvek vypätej situácii upokojiť a nájsť opäť vnútornú rovnováhu. Je to jednoduché cvičenie v šiestich bodoch. „Pre upokojenie myšlienok sa skúste zamerať na to, čo vás obklopuje,“ prezrádza Šárka základnú myšlienku.

Metóda na upokojenie podľa Šárky Strachovej:
1. Pozorne si prezrite všetky predmety okolo vás
2. Započúvajte sa do zvukov okolo seba – hlasy ľudí, šum ulice, spev vtákov, vzdialená hudba a podobne
3. Zamerajte sa na seba: Je vám teplo alebo zima?
4. Vnímajte svoje oblečenie, ako sa dotýka vašej pokožky
5. Pohýbte každým prstom zvlášť na vašich nohách
6. Vnímajte pri nádychu vzduch, ktorý naberáte do pľúc, pri výdychu zasa naopak, ako sa pľúca vyprázdňujú.


„Toto jednoduché cvičenie navodí ticho a pokoj a umožní tak zastaviť náš vnútorný dialóg, zbaviť sa protikladných myšlienok a prianí, navodí vnútornú rovnováhu,“ vraví Šárka Strachová. V tomto stavu si človek podľa nej nielenže dokáže psychicky odpočinúť, ale tiež si ujasniť napríklad aktuálnu situáciu, ktorú práve rieši. „Alebo si ujasniť, čo chcem ja a k čomu ma tlačí okolie,“ dodáva s tým, že ho možno praktizovať naozaj kdekoľvek a kedykoľvek, pokojne len pár minút.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Slávni - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >