Zaujímavosť: nemocnica zhotovuje verné modely nenarodených detí

TASR, gb, 19. júla 2021 o 04:00

Chceli by ste si ako nastávajúci rodičia vystaviť doma na poličke trojrozmerný model dieťaťa z bruška?

Ultrazvuk poskytuje dôležité informácie o zdraví dieťaťa, ale slúži aj na iné účely, napríklad vyhotovenie modelu plodu.

Foto: Shutterstock.com

Pôrodnica v českom meste Děčín ponúka nastávajúcim matkám model ich ešte nenarodených detí, ktorý sa zhotovuje pomocou 3D tlačiarne na základe ultrazvuku. Medzi tehotnými ženami je o túto novú službu záujem, informoval webový spravodajský portál Českej televízie.

Pre tvorbu modelu je ideálna snímka z približne 20. týždňa tehotenstva, keď plod ešte nie je veľký. Na vhodný záber sa môže čakať aj viac ako hodinu. Ideálna pozícia plodu na snímkovanie je totiž tá, v ktorej je dieťa natočené nosom priamo na ultrazvukovú sondu. Lekár následne zábery pošle priamo do 3D tlačiarne.

Nemocnica si za model účtuje 2 500 korún (98 eur). Figúrka je zhruba o tretinu menšia než v tú chvíľu nenarodené dieťa, ktoré jej bolo modelom. Budúce matky model dostanú zvyčajne na druhý alebo tretí deň, vyzdvihnúť si ho môžu pri ďalšej kontrole. Pre model z 3D tlačiarne si sem môžu prísť aj budúce matky z iných častí republiky. Pôrodnica bude do tejto technológie zároveň zaúčať začínajúcich lekárov.


ANKETA:

Ak by ste mali možnosť, dali by ste si vyrobiť trojrozmerný model plodu?

68,2%



31,8%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >