Z trhu sa sťahujú štyri ovocné príkrmy Babylove, obsahujú nebezpečný toxín

gb, TASR, 6. apríla 2019 o 03:35

Úrad verejného zdravotníctva varuje pred nebezpečnými detskými ovocnými príkrmami značky Babylove. Vo výrobkoch bolo laboratórnymi analýzami zistené prekročenie maximálneho povoleného limitu mykotoxínu s názvom aflatoxín B1.

Stiahnuté výrobky Babylove.

Foto: Dm drogerie

„Ide o výrobky Babylove mango a granátové jablko 190 gramov, vhodné od štyroch mesiacov, s dátumom minimálnej trvanlivosti 15. októbra 2020 a Babylove broskyňa a marakuja 190 gramov, vhodné od štyroch mesiacov, s dátumom minimálnej trvanlivosti 16. októbra 2020," spresnili hygienici. Výrobky odporúčajú nekupovať, prípadne ich vrátiť späť na miesto predaja.

Úrad verejného zdravotníctva požiadal všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku o vykonanie kontrol v predajniach, pri ktorých je potrebné zabezpečiť stiahnutie škodlivých výrobkov z trhu. Na slovenský trh sa mali príkrmy dostať z Maďarska.

Dm drogerie už pred pár dnami sama avizovala, že preventívne sťahuje z trhu aj ďalšie dva výrobky, a to Babylove, jahoda, malina a jablko 190 gramov, vhodné od štvrtého mesiaca, s dátumom minimálnej trvanlivosti 16. 10. 2020. A ďalej Babylove, ovocná kapsička, jahoda, banán a jablko s müsli, 90 gramové, vhodné od jedného roka, s dátumami minimálnej trvanlivosti 16. 10. 2020 a 17. 10. 2020.

„Vlastným monitorovaním sa zistilo, že pri jednotlivých produktoch nie je možné vylúčiť prítomnosť zvýšenej hladiny aflatoxínov. Tie môžu ovplyvniť zdravie, ak sa konzumujú počas dlhšieho obdobia. Aflatoxíny sú metabolity, produkty látkovej premeny, ktoré môžu vzniknúť z rôznych foriem plesne. Tieto plesne sa môžu vytvoriť napríklad nesprávnym skladovaním," uviedla na stránke drogistického reťazca manažérka marketingu Nicol Noseková s tým, aby spotrebitelia vyššie uvedené výrobky nekonzumovali a neotvorené alebo už načaté vrátili v ktorejkoľvek dm predajni. Peniaze im vrátia.

Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy aflatoxíny majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele s veľmi vážnymi následkami, poškodzujú hlavne pečeň. Aflatoxíny sa dávajú do súvislosti s výskytom rakoviny pečene v tých krajinách, kde sa konzumuje veľa potravín prirodzene obsahujúcich aflatoxíny, ako sú arašidy, orechy, pistácie a výrobky z nich, sušené ovocie a výrobky z nich, obilie a výrobky z neho a koreniny. Hoci mykotoxíny sú toxické len pri konzumácii vo veľkom množstve, prijímanie malých dávok aflatoxínov počas dlhého obdobia môže tiež ohroziť zdravie.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >