Vo Francúzsku sa rodia deti s chýbajúcimi či znetvorenými rukami. Môžu za to jedy v pôde?

ČTK, gb, 1. novembra 2018 o 15:15

Francúzsko začalo vyšetrovať, prečo v niektorých jeho regiónoch prichádza v posledných rokoch na svet viac detí bez rúk alebo so znetvorenými hornými končatinami. V podozrení sú hlavne jedy v pôde. Výsledky vyšetrovania by mali byť známe do troch mesiacov.

Nikto zatiaľ nevie, prečo sa vo Francúzsku rodí viac detí so zdeformovanými končatinami.

Foto: Shutterstock.com

Francúzsky úrad, ktorý má na starosti verejné zdravie, zistil jedenásť nových prípadov detí narodených s deformáciami v rokoch 2000 až 2014 v oblasti Ain na východe krajiny v blízkosti hraníc so Švajčiarskom. Už skôr bolo z rovnakého regiónu známych sedem podobných prípadov z rokov 2009 až 2014. Deformácie sa objavili tiež v dvoch oblastiach na západe Francúzska, a to v siedmich prípadov medzi rokmi 2007 až 2013.

„Chceme vedieť pravdu, myslím, že všetci Francúzi chcú,“ nalieha na vyšetrovanie ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová. V podozrení sú jedy pesticídy či iné chemické látky, ktoré sa dostávajú do pôdy. Deti s postihnutím sa totiž narodili v poľnohospodárskych oblastiach. Žiadne dôkazy ale v tejto chvíli nie sú. Špekuluje sa aj o vplyve nejakých liekov či genetických anomáliách.

Jedno vyšetrovanie sa síce na začiatku októbra uzavrelo s tým, že výskyt deformácií končatín u novorodencov na západe krajiny nie je vyšší ako v iných regiónoch, ale situácia je veľmi podozrivá, a tak francúzske úrady začali s oveľa podrobnejším skúmaním všetkých prípadov.

V 50. a 60. rokoch minulého storočia sa v celom svete rodili tisícky detí so znetvorenými končatinami alebo bez rúk či nôh. Potom sa zistilo, že na vine bol liek talidomid, ktorý sa používal na nevoľnosť v tehotenstve. Z trhu ho stiahli v roku 1961.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >