Vedu si v Letnej škole mladých vedcov vyskúšajú deti z celého Slovenska

gb, 14. júla 2022 o 04:06

Po dvoch úspešných ročníkoch Slovenská akadémia vied (SAV) opäť otvorila dvere mladým talentovaným deťom, nádejným bádateľom a vedcom. V pondelok 18. júla 2022 sa v areáli SAV na Dúbravskej ceste v Bratislave začala Letná škola mladých vedcov. 42 detí z celého Slovenska absolvuje týždeň nabitý novými poznatkami, zážitkami, stretnutiami s vedcami a nadobudnú nové zručnosti z experimentov alebo výskumu v teréne.

Slovenská akadémia vied.

Foto: Robert Hüttner, Pravda

Do Letnej školy mladých vedcov sa v tomto ročníku zapojilo dvanásť ústavov SAV. Deti sa budú s vedcami venovať chémii z domácej kuchyne, pracovať so sociálnym robotom, poznávať a vábiť hmyz, zažijú výpravu do vnútra bunky, zistia, ktoré odpadky z koša sa zídu v polymérnej kuchyni. Nebude chýbať ani štúdium enzybiotík – bojovníkov proti bakteriálnym patogénom, zážitkom bude určite aj vodíkovanie, materiály na cestách či srdcové záležitosti.

„Veľmi sa mi páči, že ste sa rozhodli tieto letné dni venovať vede a pobytu v laboratóriách, kde vedci robia veci užitočné pre celú spoločnosť. Pre mňa je nesmierne dôležité, že na pôde SAV máme takú aktivitu. To, čo považujem za najdôležitejšie, je, vyvrátiť mýtus, ktorý na základných školách stále prevláda, že matematika, fyzika a chémia sú ťažké a nezvládnuteľné predmety,“ uviedol predseda SAV Pavol Šajgalík, ktorý hneď zdôraznil, že je to presne naopak. „Keď porozumiete základným princípom, ktoré sa práve na tejto letnej škole naučíte, svet sa vám otvorí a pomôže vám nielen zlepšiť známky v týchto predmetoch, ale začnete rozmýšľať aj o mnohých veciach racionálnejšie ako doteraz.“

Štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis zablahoželal vybraným deťom. „Verím, že aj tento týždeň prispeje k tomu, že si budeme budovať našich nástupcov, dorast do vedy a podarí sa nám podchytiť talenty, aby neutiekli z krajiny,“ povedal.

Letná škola mladých vedcov je projektom SAV a občianskeho združenia All4Science. Vznikol so zámerom poukázať na dôležitosť vedy, pochopenie jej zákonitostí v bežnom živote a s cieľom priblížiť vedu ako významný zdroj pokroku mladým ľuďom. Je určená deťom na druhom stupni základných škôl so vzťahom k prírodným vedám a so základnými vedomosťami z danej oblasti. Zapojiť sa do nej mohli vyplnením formulára s návrhom vlastného projektu, ktorému by sa chceli počas vedeckého týždňa venovať. Účastníkov s najkreatívnejšími projektmi vyberali vedci a vedkyne zo SAV.

Záujem detí o trávenie prázdnin vo vedeckom prostredí každým rokom narastá. „V tomto ročníku sme dostali až 120 prihlášok. Z nich sme vybrali 42 detí, s ktorými budeme počas celého týždňa pracovať. V piatok, posledný deň letnej školy, budú deti prezentovať svoje projekty na posterovej šou pri Ústave materiálov a mechaniky strojov SAV. Týmto k nám do areálu SAV srdečne pozývame aj širokú verejnosť, aby si prišla pozrieť výsledky našej spoločnej práce,“ dodáva predstaviteľka OZ All4Science Marta Šoltésová Prnová z Centra experimentálnej medicíny SAV.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >