Večery géniov na Liptove približujú život slávneho rodáka, Einsteinovho učiteľa i jeho žiaka

TASR, pt, 12. januára 2019 o 14:46

Viete, že jedným z učiteľov Alberta Einsteina bol Slovák? Aurela Stodolu a jeho slávneho žiaka si jeho rodáci v Liptovskom Mikuláši teraz pripomínajú každú stredu špeciálnym predstavením v múzeu. Pozývajú naň aj všetkých dovolenkárov, ktorých privezie bezplatný autobus.

Život Alberta Einsteina priblíži krátke divadelné predstavenie každú stredu.

Foto: shutterstock.com

Divadelné predstavenie v Múzeu Janka Kráľa priblíži životy oboch géniov a prenesie ich na začiatok 20. storočia. Potom bude na námestí večer vysvietená fontána Metamorfózy, ktorá nesie odkaz Aurela Stodolu.

„Stále málo ľudí vie, že náš rodák Aurel Stodola bol učiteľom slávneho Alberta Einsteina a slovenským vedcom, ktorý vo svete získal najväčšie uznanie. Tento vynálezca, strojný inžinier a profesor, zakladateľ teórie parných a plynových turbín, bol vyznamenaný napríklad Medzinárodnou medailou Jamesa Watta, obdobou Nobelovej ceny v technike. Práve Stodolu a Einsteina si priblížime v krátkom predstavení v našom mestskom múzeu každú stredu večer," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Ján Blcháč.

Liptovský Mikuláš chce takto zvýšiť kvalitu cestovného ruchu, ako aj zatraktívniť lyžiarom ich pobyty. Podujatie Stredajšie večery s podtitulom Večery géniov potrvá celú zimu, do 13. marca.

Bezplatný Night City Bus dovolenkárov pozváža každú stredu podvečer dvakrát. Vyráža z Tatralandie o 17.15 h, dovolenkárov vyloží v blízkosti pri liptovskomikulášskom Dome kultúry a odtiaľ pokračuje po ďalších ľudí do Jasnej. Prvý program sa začína o 17.30 h, druhý o hodinu neskôr. O desiatej a pol jedenástej večer ich zasa odvezie späť. Na predstaveniach sú vítaní aj miestni záujemcovia.

Ján Blcháč podotkol, že v zime chodia turisti na Liptov najmä za lyžovačkou v stredisku Jasná a za tunajšími termálnymi aquaparkami a jaskyňami. Teraz ich chcú viac zatiahnuť aj do centra mesta. „Predstavenie je akousi ochutnávkou ponuky mesta a veríme, že ich môže motivovať k ďalšej návšteve,“ dodal.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >