V Žiline bude veľký festival bábkových divadiel

TASR, gb, 19. apríla 2019 o 03:22

Na šiestom ročníku festivalu Bábková Žilina 2019 s podtitulom Živý festival sa od 22. do 24. mája predstavia všetky slovenské profesionálne bábkové divadlá, Vysoká škola múzických umení v Bratislave a hosťom bude Bábkové divadlo Alfa z Plzne v Českej republike.

Z predstavenia Dievčatko Momo a ukradnutý čas, ktoré naštudovalo Bábkové divadlo Žilina.

Foto: Bábkové divadlo Žilina

Festival, ktorý sa koná každé dva roky, sa stal na Slovensku významným podujatím. „Napĺňame to, čo sme si na začiatku povedali. Stretnú sa tu divadelníci a tvorcovia z oblasti tvorby pre deti a mládež aj bábkového divadla. Môžu stráviť tri dni tým, že uvidia inscenácie kolegov z iných divadiel, stretnú sa s kamarátmi, hodnotia si predstavenia. Je to koncentrované stretnutie, ktoré poskytuje možnosť komunikovať o divadle, živote, problémoch, radostiach," povedal riaditeľ Bábkového divadla Žilina Peter Tabaček.

Riaditeľka festivalu Jana Eliášová doplnila, že pred slávnostným otvorením na Mariánskom námestí v Žiline sa uskutoční sprievod bábkarov mestom, ktorý sa začne 22. mája o pol šiestej večer. „Hráme predstavenia v Bábkovom divadle Žilina, na záhrade bábkového divadla, na Mariánskom námestí, v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie a v Labyrinte pri Bábkovom divadle. Súčasťou festivalu sa stáva aj Rosenfeldov palác. Tradičnou súčasťou festivalu je vyhodnotenie súťaže o pôvodný dramatický text pre deti a mládež Artúr," uviedla Eliášová.

„Štrnásť tohtoročných festivalových inscenácií je rozdelených pre široké divácke spektrum. Hráme inscenácie pre deti od dvoch rokov až po dospelácke inscenácie. Ráno uvádzame inscenácie pre deti, poobede pre tínedžerov a vo večerných hodinách sú to inscenácie pre 18 plus. Bábkové divadlo skutočne nie je iba pre deti, ale pre všetkých divákov. Pre odvážnych divákov, ktorí nečakajú iba klasickú činohru. Ale sú schopní prijať aj niečo moderné, zaujímavé a odvážne," povedal člen organizačnej rady a dramaturg festivalu Michal Németh. Festival podporil Fond na podporu umenia a koná sa pod záštitou Žilinského samosprávneho kraja a mesta Žilina.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >