V kinách je nový slovenský film pre deti Letní rebeli

TASR, 13. augusta 2020 o 04:02

Letní rebeli je názov slovensko-nemeckej koprodukcie, ktorá chce nadviazať na tradičnú slovenskú tvorbu pre deti a mládež. Režisérkou je Martina Sakový, ktorá sa tvorbe pre mladé ročníky venuje dlhé roky.

Letní rebeli je film, ktorý si deti naozaj môžu pozrieť.

Foto: FB Letní rebeli

Film prináša príbeh 11-ročného chlapca Jonáša, inšpirovaný zážitkami, ktorým môže čeliť každé dospievajúce dieťa. Jonášov otec pred niekoľkými rokmi tragicky zahynul, zostala tak neúplná rodina s mamou, Jonášom a jeho malým bratom. Jonáš sa cíti sám, navyše má pocit, že mama ho chce okradnúť aj o posledné radosti, keď sa rozhodne stráviť leto s tetou a nie s dedom na člne, ako to bývalo v minulosti. Jonáš sa preto rozhodne zobrať svoje prázdniny do vlastných rúk a uteká od mamy k dedovi. Avšak zisťuje, že ani dedo neostal po smrti syna rovnaký.

„Na príbehu ma zaujíma a zároveň dojíma práve to, že Jonáš ako dieťa je ten, ktorý je aktívny, a hoci istým naivným spôsobom, ale predsa sa mu napokon podarí všetkých dospelých opäť spojiť," hovorí o snímke jej producentka Katarína Krnáčová. „Scelí rodinu, ktorá z dôvodu smrti chlapcovho otca ostala vo vzdialenom a narušenom vzťahu. V podstate svojím čistým spôsobom ukáže dospelým, ako by mali žiť lepšie a krajšie," dodala k filmu, ktorý má zaujať rodičov či starých rodičov a deti vo veku osem až 12 rokov.

Režisérka Saková sa tvorbe pre deti a mládež venuje od svojich tvorivých začiatkov a okrem réžie sa pri Letných rebeloch podieľala aj na tvorbe scenára. „Vyvíjali sme to so spoluscenáristkou Silke Schulz, s ktorou som sa stretla v Nemecku na škole a doteraz pracujeme spolu, sme taká zohratá dvojka," uviedly Saková, rodáčka z Bratislavy, ktorá 17 rokov žije a pracuje v Berlíne.

„Robiť pre deti, s deťmi, o deťoch z reálneho prostredia, to presne sme chceli. Sama mám dve deti a už nemajú čo pozerať, aj by rady niečo, kde sa nájdu, kde to spoznajú, ten istý svet, kde sa ony motkajú, trávia prázdniny, to bol cieľ - dať im znova film, na ktorý sa môžu pozrieť," vysvetlila režisérka, ktorá študovala na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, neskôr na univerzite v nemeckom Postupime a Berlíne. Pracovala na detských filmoch Amálka, ja sa zbláznim či Čarovala ryba, aby bola chyba, je autorkou animovaného filmu Heavy Mental a dokumentu Malá Hanoj.

Pri nakrúcaní svojho prvého rodinného filmu pre deti bola obklopená štábom a hercami zo Slovenska, Česka a Nemecka. V hlavnej úlohe Jonáša diváci uvidia českého detského herca Eliáša Vyskočila, jeho kamarátku Alex stvárnila Slovenka Liana Pavlíková. Jej mamu si zahrala Szidi Tobias a Jonášovho dedka hral slávny český herec Pavel Nový. Vo vedľajších postavách sa predstavia aj Jana Oľhová či Michal Kubovčík. Letní rebeli vstúpia do kinodistribúcie vo štvrtok 13. augusta.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >