V Banskej Bystrici zachránili pred smrťou deväťročného chlapca, chorého na chrípku

SITA, 28. februára 2019 o 11:58

V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Banská Bystrica zachránili život deväťročnému chlapcovi, chorému na chrípku. Vírus mu spôsobil vážne respiračné zlyhanie, bol na pokraji smrti. Lekári mu špeciálnym prístrojom v mimotelovom krvnom obehu okysličovali krv, čo mu zachránilo život.

Pracovisko kliniky pediatrickej anesteziológie a intenzívnej medicíny v Banskej Bystrici.

Foto: Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica

Chlapca do Banskej Bystrice previezli z Bratislavy, kde bol hospitalizovaný pre chrípku. Vzhľadom na pretrvávajúce komplikácie, keď sa ocitol v priamom ohrození života, ho potom preložili na pracovisko II. Kliniky pediatrickej anesteziológie a intenzívnej medicíny v banskobystrickej detskej nemocnici.

Tam mu lekári podľa hovorkyne nemocnice Jany Petríkovej aplikovali terapeutický postup mimotelovej oxigenácie. „Princíp tohto postupu spočíva v mimotelovom okysličovaní krvi a odstraňovaní oxidu uhličitého z krvi pomocou špeciálneho prístroja, ktorý krv okysličí v mimotelovom obehu,“ objasnila.
Tento postup sa uplatňuje najmä v prípadoch závažného zlyhania pľúc, keď nie sú schopné dýchať.

V minulosti bolo nutné pacientov so závažným zlyhaním dýchania prekladať na zahraničné pracoviská, keďže na Slovensku nebolo možné poskytnúť túto život zachraňujúcu liečbu deťom všetkých vekových skupín.

Dnes už tento zákrok robí banskobystrická klinika. Všetkých, vrátane novorodencov v závažných prípadoch napojí na mimotelovú oxigenáciu a tým zabezpečí dostatočnú dodávku kyslíka do organizmu. „Naše pracovisko disponuje vysoko erudovaným tímom odborníkov a aj touto liečebnou metódou sa zaraďuje medzi pracoviská európskeho a svetového štandardu,“ uzavrela Jana Petríková.

Naposledy pomohli spomínanému deväťročnému chlapcovi, ktorého pred dvoma dňami v stabilizovanom stave preložili späť do bratislavskej nemocnice.



Komentáre k článku:


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >